Жертва правосуддя

14.05.2013

Італійське правосуддя, схоже, вважає справою честі засадити колишнього прем’єр–міністра й нинішнього депутата парламенту Сильвіо Берлусконі за ґрати. Досі 76–річному медіа–магнату вдавалося щоразу виходити сухим із води, хоча обвинувачень проти нього було висунуто немало. Найрезонанснішою стала так звана «справа Рубі» — в рамках цього судового процесу Берлусконі звинувачували в користуванні послугами неповнолітніх повій і зловживанні службовим становищем, щоб визволити одну з них, марокканку на прізвисько Рубі, з поліцейського відділку. Сам політик, як і його молоді нібито «подруги», завжди ці закиди спростовували. Учора слухання в цій справі відновилися після кількамісячної перерви.

Але поки що значно серйознішим для обвинуваченого виявився процес за звинуваченням в ухилянні від сплати податків та фінансових махінаціях його компанії Mediaset (зокрема щодо придбання прав на демонстрацію в Італії американських фільмів). 26 жовтня минулого року Берлусконі було засуджено до чотирьох років ув’язнення. Та оскільки на екс–прем’єра поширювалася дія закону про амністію від 2006 року, відсидіти йому належало тільки рік. При цьому політикові, який тріумфально повернувся у владу на минулих парламентських виборах у лютому, буде заборонено упродовж трьох років обіймати керівні посади та й узагалі працювати на будь–яких державних посадах протягом п’ятирічки. Нагадаємо, правоцентристська коаліція Берлусконі посіла друге місце й допомогла створити коаліцію переможцям із лівоцентристського блоку.

Із таким «полегшенням» дон Сильвіо не погодився і подав апеляцію, яка завершилася для нього черговим фіаско: 8 травня Апеляційний суд у Мілані підтвердив попередній вирок. Більше того — в апеляційній інстанції вирішили, що Берлусконі повинен відсидіти свої чотири роки повністю, без жодних поблажок і минулих амністій.

Щоправда, ще один шанс на порятунок у олігарха таки залишається — останньою інстанцією італійського правосуддя, в якій він може шукати справедливості, є Верховний суд. У разі ж, якщо й там дону Сильвіо відмовлять у помилуванні, Палата депутатів може позбавити його депутатського імунітету.

А поки адвокати готують подання до найвищої італійської Феміди, Берлусконі знову тягнуть до суду. Цього разу звинувачення — у корупції й підкупі парламентаріїв — планує висунути прокуратура Неаполя. Йдеться про хабар у 3 мільйони євро, який екс–прем’єр нібито передав колишньо­му сенатору Серджо ді Грегоріо в обмін на політичну підтримку й голосування проти ініціатив тодішнього уряду Романо Проді.

Тим часом прихильники харизматичного олігарха виходять на захист свого улюбленця з плакатами й вимогами «відчепитися від дона Сильвіо». Після вироку Апеляційного суду в місті Брешія відбулася масова демонстрація на підтримку Берлусконі. Сам лідер «Народу свободи» також з’явився на сцені перед прихильниками і запевнив, що «після всіх цих брудних нападок» іще більше цілеспрямовано виконуватиме програму партії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>