Сирія під підозрою

14.05.2013
Сирія під підозрою

На місці одного з вибухів. Фото Рейтер.

Туреччина в жалобі — минулої суботи в місті Рейханли, що на кордоні із Сирією, в результаті теракту загинуло 46 і отримали поранення понад сто людей. У повітря злетіли два заміновані автомобілі — біля будівлі мерії та пошти на вулиці в діловому центрі міста, де в такий час завжди багато людей.

Коли надвечір у Рейханли пролунав іще один вибух, серед переляканого населення це викликало неабияку паніку. Проте з’ясувалося, що цього разу тривога була хибною — вибухнув котел, ніхто не постраждав.

За підозрою в організації терактів затримано дев’ятьох осіб, ще кілька, ймовірно, залишаються на волі. Міністр внутрішніх справ Муаммер Гюлер заявив, що влада Туреччини підозрює в причетності до цього злочину сирійську розвідувальну службу «Мухабарат». У Рейханли мешкає чимало біженців, які втекли із Сирії після початку громадянської війни.

Водночас прем’єр–міністр Туреччини Тайїп Ердоган припускає, що вибухи можуть бути пов’язані зі спробами Анкари врегулювати конфлікт із курдськими сепаратистами.

Тим часом офіційний Дамаск обурено заперечив будь–яку причетність сирійських спецслужб до терактів у Рейханли. «Сирія ніколи б так не вчинила, і ніхто не має права висувати брехливі звинувачення», — наголосив міністр інформації країни Омран Зохбі. «Відповідальність за ці теракти лежить на самій Туреччині, а прем’єр Ердоган має піти у відставку як убивця й кат», — цитує Зохбі агенція «Ассошіейтед пресс».

Свою підтримку Анкарі, яка давно й поки що безуспішно намагається увійти в Євросоюз, висловив Брюссель. «ЄС засуджує терористичні атаки в будь–якій формі й висловлює свою повну солідарність з урядом і народом Туреччини у цей важкий час», — наголосила єврокомісар з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Турецька поліція від суботи взяла під посилену охорону Вселенського патріарха Варфоломія І. Як повідомляє агенція «Франс пресс» із посиланням на прес–службу патріарха, правоохоронці отримали інформацію про те, що на Варфоломія І буде здійснено замах. Згідно з цими даними, вбивство глави православної церкви заплановано на 29 травня, коли виповниться 560 років відтоді, як турки завоювали Константинополь. Одного підозрюваного вже затримано, ще принаймні двоє перебувають у розшуку.

Водночас представники Варфоломія І наголошують, що в патріархії жодних погроз не отримували. Сам патріарх дізнався про можливий замах із преси і «не сприймає цю інформацію всерйоз».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>