Надія на Шарифа

14.05.2013
Надія на Шарифа

Агітація спрацювала — на виборчі дільниці прийшло неочікувано багато пакистанців. Фото Рейтер.

Уперше в новітній історії Пакистану в країні відбулися демократичні вибори. Як і очікувалося, найбільше голосів здобула консервативна «Пакистанська мусульманська ліга — Наваз», яку очолює екс–прем’єр–міністр Наваз Шариф. Їй належатиме щонайменше 115 із 272 мандатів у Національній асамблеї — нижній палаті парламенту, повідомляє Пакистанське телебачення.

Офіційні результати виборів обіцяють оприлюднити сьогодні або завтра (голосування відбувалося в суботу), але Шариф уже приймає вітання і готується втретє сісти в крісло глави уряду. Наваз уже очолював уряд Пакистану в 1990–1993 та 1997–1999 роках, після чого його було усунуто від влади шляхом перевороту на чолі з генералом Первезом Мушаррафом.

Сусідів Пакистану такі результати цілком задовольняють — Наваза привітали з перемогою прем’єр Індії Манхоман Сінгх та президент Афганістану Хамід Карзай. А президент США Барак Обама назвав ці вибори «великим кроком на шляху демократизації країни». Учора Шариф почав консультації щодо формування нового уряду з іншими політичними силами, що увійшли в парламент. Для більшості потрібно щонайменше 172 голоси, але експерти прогнозують, що зібрати їх буде нескладно.

Найближчі суперники «Мусульманської ліги» значно від неї відстали. Пакистанська народна партія, яку колись очолювала покійна прем’єр–міністр Пакистану Беназір Бхутто, зазнала нищівної поразки, виборовши лише 19 мандатів. Це засвідчило провальну політику попереднього уряду ПНП на чолі з президентом Асіфом Зардарі.

«Рух за справедливість» колишньої зірки крикету Імрана Хана отримав у парламенті лише 26 місць. Його розлючені прихильники навіть вийшли на вулиці мітингувати проти такого результату. Хоча сам Хан розчарування результатом не висловлює. «Ці вибори заклали в Пакистані основи демократичного ладу і мають ще багато переваг. Насамперед, це активна участь у голосуванні молоді й жінок, а також дуже висока явка. Тож я сповнений оптимізму» — наголосив політик.

У Національній асамблеї для жінок зарезервована квота в 60 мандатів (також квоту в 10 мандатів мають представники релігійних меншин). А явка на рівні 60% хоч і виглядає невисокою, все ж є значним досягненням порівняно з 44% на виборах 2008 року.

Одне з найважчих завдань, яке стоятиме перед новим урядом — налагодити переговори з талібами. Демократичні вибори були затьмарені спалахами насильства. У Карачі в результаті теракту загинуло 11 і було поранено понад 40 людей, у провінції Белуджистан наступного після голосування дня злетів у повітря замінований автомобіль — шість загиблих, 46 травмованих.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>