Не перемогти, а взяти участь

14.05.2013
Не перемогти, а взяти участь

Півзахисник Валерій Лучкевич із запорізького «Металурга» в матчі проти італійських однолітків. Фото UEFA.com.

Після п’ятирічної перерви юнацька збірна України зіграла у фінальній частині чемпіонату Європи серед 17–річних і... поступилася у всіх трьох матчах, що відбувалися в словацькому місті Злате–Моравце. Слідом за розгромною поразкою російським ровесникам (0:3) прийшли розчарування в по­єдинках з італійцями та хорватами.

«Я можу зараз сказати, що задоволений тільки першими таймами всіх трьох матчів, які ми тут зіграли, — підсумував головний тренер збірної U–27 Олександр Головко. — Участь у такому турнірі — це великий плюс для українського футболу. Краще, ніж такі суперники, ніхто наших хлопців грати у футбол не навчить. Тут відразу ж розкрилися проблеми, які в нас є, відразу дався взнаки брак лідерів та лави запасних».

Справді, після успіху в березневій кваліфікації, коли Україна виборола пу­тівку до фіналу в збірної самої Німеччини (сенсаційні 1:0 у гостях трапилися завдяки голу «шахтаря» Андрія Борячука та грі від оборони) здавалося, що підопічні Головка можуть «пошуміти» і в Словаччині. Далебі. Сумарні 2:7 отримали цілком по ділу, могло бути ще болючіше.

Наші м’ячі в активі «гірника» Беки Вачиберадзе та динамівця Віктора Циганкова. І саме юні представники «Шахтаря» та «Динамо» складали кістяк заявки збірної України.

«Я залишився задоволений — не результатом, а участю в змаганні. Тільки час покаже, який це був досвід, наразі рано про це говорити, — каже тренер Головко. — Але найголовніше — щоб тут гідно виступати, треба володіти достатньою кількістю кваліфікованих футболістів. На жаль, у нас їх не так багато».

У цьому столітті 17–річні українці грали у фінальних частинах Євро також у 2002, 2004 і 2007 роках і щоразу так само посідали четверте місце в групі. У 2007–му, пригадується, командою керував Юрій Калитвинцев, а динамівського хавбека Кирила Петрова включили до символічної збірної турніру. Тепер, після митарств по кількох клубах, Кирило виступає аж у «Говерлі». А з команди–2007 порівняно найвище піднялися киянин Денис Гармаш та донеччанин Віталій Віценець.

Для порівняння: найкращим гравцем турніру 2007 року став Боян Кркич із «Барселони», воротарем — ще один іспанець, Давід де Хеа, а одним із кращих бомбардирів — Тоні Кроос із «Баварії». Нині вони є визнаними зірками в дорослому футболі. А ми маємо вкотре метикувати, чому в Україні збірники юнацьких рівнів зазвичай гальмують у своєму прогресі.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи серед юнацьких збірних (віком до 17 років). Фінальний раунд (Словаччина). Група А. Підсумкове становище: Словаччина, Швеція — 5, Австрія — 4, Швейцарія — 1.

Група В. 2–й тур. Росія — Хорватія — 0:0, Україна — Італія — 1:2 (Вачиберадзе, 61 — Паріджині, 75; Пульєзе, 80+3). 3–й тур. Італія — Росія — 1:1, Україна — Хорватія — 1:2 (Циганков, 61 — Халілович, 40 (пен.), Мурич, 71; вилучення: Мамич, 79 (Х)).

Підсумкове становище: Росія, Італія, Хорватія — 5, Україна — 0.

Півфінали (14.05): Словаччина — Італія, Росія — Швеція.

* * *

Контрольний матч. Україна U–19 ? Литва U–19 ? 2:2 (Юрченко, 11; Безбородько, 33 — Спалвіс, 36; Станкевічюс, 86).