НОВИНИ ПЛЮС

30.04.2013

Мітинги «Вставай, Україно!»

Чергові марші та мітинги в рамках опозиційної акції «Вставай, Україно!» пройшли в Черкасах, Чернігові та Сумах. В усіх трьох виступах брали участь Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко. Опір влади відчувався у Черкасах, де на площі влаштували ярмарок поза графіком. У Сумах мер міста Геннадій Мінаєв програв парі депутату від «Батьківщини» Олегу Медуниці щодо кількості людей на мітингу опозиції: міський голова прогнозував, що їх буде менш як 1217.

Декларації про доходи

Міністр соціальної політики Наталія Королевська задекларувала лише 163,56 тис. грн. доходів у 2012 році. Сукупний дохід членів її сім’ї при цьому становить 592 тис.

Натомість перший віце–прем’єр Сергій Арбузов показав за 2012 рік 2,765 млн. грн. власного доходу, а членів сім’ї — 13,393 млн. На рахунках у банках у заступника глави уряду є 3,4 млн. грн., у родини — 45,1 млн.

Відділ кадрів

Президент Віктор Янукович звільнив Дмитра Лилака з посади судді Конституційного Суду «у зв’язку з поданням заяви про відставку» (фактично — за власним бажанням).

Саме Лилак був доповідачем у питанні щодо відкриття конституційного провадження у справі за поданням народних депутатів щодо тлумачення положень закону про вибори народних депутатів у контексті перевиборів у проблемних округах. КС відмовив у відкритті провадження за цим поданням.

* * *

Автор закону про біометричні паспорти, нардеп від ПР минулого скликання Василь Грицак відповідно до указу Президента призначений заступником глави Державної міграційної служби.

Грицака пов’язують із консорціумом «ЄДАПС», виробником ідентифікаційних документів із високим ступенем захисту.

Війна ідеологій напередодні 9 травня

Івано–Франківськ слідом за Львовом визнав 9 травня Днем скорботи за загиблими у ІІ Світовій війні й заборонив використання на масових заходах радянської символіки.

Реагуючи на ухвали двох міськрад, Прем’єр Микола Азаров заявив, що ці рішення «абсолютно незаконні й аморальні», і «Конституція визначила порядок скасування незаконних рішень місцевих органів влади».

Нагороди «регіоналам»

Президент Віктор Янукович нагородив орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня депутатів–«регіоналів» Юхима Звягільського та Олександра Волкова (екс–БЮТ).

Від Тягнибока пішов невдоволений розкошами партієць

Керівник фракції ВО «Свобода» в Чернівецькій обласній раді Назар Горук заявив, що йому нема чого робити поруч із людьми, «які їздять на «Лексусах» та літають чартерами за 30 тисяч євро», й оголосив про свій вихід із партії. Також він готовий скласти повноваження депутата облради.