Паска в неволi

30.04.2013

Минулої суботи президентська комісія у питаннях помилування не знайшла підстав для внесення пропозицій про застосування помилування до екс–Прем’єра Юлії Тимошенко. Причини повiдомила прес–служба Президента, оскільки розслідування кримінальних справ за обвинуваченням Ледi Ю у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів поки не завершене і судом не прийнято відповідних рішень, питання є передчасним. До того ж, на відміну від помилуваного екс–міністра Юрія Луценка, який відсидів більше половини терміну, Юлія Володимирівна відбула незначну частину відміряного строку покарання.

При винесенні рішення комісія керувалася висновками відомих юридичних ВНЗ країни й одноголосно відхилила клопотання двох десяткiв опозиційних депутаток, багатьох iнших знаних дiячiв. Як повідомив голова комісії, екс–Генпрокурор Геннадій Васильєв, «у даному випадку прийнято єдине правильне рішення».

Уповноважений ВР iз прав людини Валерія Лут­ковська, яка раніше клопотала про помилування Луценка, взагалі не коментує рішення комісії. Мов­ляв, я не є її членом, тому це питання не до мене.

Утім адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк стверджує, що глава держави може помилувати його підзахисну, навiть незважаючи на рекомендації комісії з помилування. А інший захисник Сергій Власенко скептично відгукнувся про враховані комісією висновки юридичних ВНЗ: «Я хочу нагадати шановним панам академікам, що в нас у країні діє презумпція невинності, згідно з якою людина не може вважатися винною доти, доки її провина не доведена у законному порядку і не встановлена рішенням суду, що набрало чинності, — це записано в Конституції . До чого тут інші справи?»

На думку захисту Тимошенко, Конституція України встановлює право Президента на помилування без будь–яких обмежень. Хоча захисники й розуміють, що остаточне рішення Януковича не відрізнятиметься від рекомендації комісії. «Це не наш випадок... Якби він хотів прийняти інше рішення, повірте, і рішення комісії було б іншим. А так, він вийде і скаже: «Я хотів помилувати, але комісія мені не дала». Це погано поставлений спектакль, якому не повірить навіть дитина ясельної групи», — каже Власенко. Тому партія «Батьківщина» розцінює відмову помилувати свою лідерку як суто політичне рішення.

На експертному рівні відмова випустити Юлію Володимирівну з ув’язнення розглядається чи не в першу чергу через призму європейських перспектив України. Адже звільнення політичних в’язнів є однією з вимог Євросоюзу на шляху до підписання Угоди про асоціацію з Україною на Вільнюському саміті в листопаді. Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль в інтерв’ю вітчизняним ЗМІ сподівається, що угоду таки буде підписано (бо це «не подарунок для України, а конденсат спільних інтересів»), i каже, що «звільнення Тимошенко усунуло б величезну перешкоду».

 

ЄВРОСУД

Сьогодні Європейський суд iз прав людини має оприлюднити рішення у справі Тимошенко проти України. У скарзі, поданій захисниками екс–Прем’єрки, йдеться про її незаконний арешт та утримання під вартою до винесення судом вироку, за яким Тимошенко відбуває зараз покарання. Крім того, Тимошенко скаржиться на нелюдське поводження з нею в ув’язненні.

Прогнозуючи позитивне рішення європейської Феміди, Сергій Власенко закликає владу відновити її права в повному обсязі й випустити на волю. Утiм зрозуміло, що цього не станеться. Адже скаргу щодо незаконного арешту свого часу виграв i Луценко, однак вiдбув покарання у колонії, а держава Україна лише виплатила йому присуджену судом у Страсбурзі моральну компенсацію. Також влада України може оскаржити рішення Євросуду протягом трьох місяців. Принаймні за подібною схемою Україна діяла у випадку зі страсбурзькою перемогою Луценка.