Легко — то Южне, складніше — то Харків

30.04.2013

Клас та авторитет найтитулованішої волейбольної команди, харківського «Локомотива», — факт беззаперечний. Перервати гегемонію «залізничників» в українській чоловічій суперлізі не вдається нікому. Виконавши поставлені завдання на двох міжнародних фронтах — у єврокубку та відритій першості Росії, підопічні Юрія Філіппова залишили внутрішній чемпіонат «на десерт». Нагадаємо, другий сезон поспіль «Локо» долучився до змагань в Україні лише на стадії «плей–оф». Цього разу у «золотій» серії волейболісти Харкова зіштовхнулися з неймовірним спротивом Красноперекопська.

«Скажу відверто, це був найтяжчий чемпіонат, який нам доводилося проходити», — відзначив наставник «Локомотива». Перший поєдинок, у Криму, завершився перемогою «Кримсоди», тож, аби захистити чемпіонський титул, «Локо» не мав права на помилку. І «залізничники» більше не помилялися. Спочатку команда Філіппова у трьох сетах виграла матч–відповідь, а потім за підтримки рідних стін тріумфувала й у «золотому сеті».

«Нам було непросто тримати концентрацію упродовж усіх партій. Тим паче в «золотому сеті», який певною мірою вважається «волейбольною лотереєю». Шанси тут 50 на 50», — сказав Володимир Татаринцев, найкращий гравець чемпіонату та капітан «Локомотива», що виграв уже 13–й чемпіонський титул.

За кількістю виграного «золота» суперліги жіночий южненський «Хімік» серйозно відстає від чоловіків–«залізничників», однак, почавши в 2009 році виступати в елітному дивізіоні, амбітний колектив з Одеського регіону днями здобув третє чемпіонство поспіль. Перевага команди Сергія Голотова над опонентками виявилася настільки відчутною, що чемпіонський титул вони вибороли ще за тур до завершення «фіналу чотирьох». Загалом, у ЧУ «Хімік» здобув 16 перемог поспіль, встановивши клубний рекорд.

 

ТАБЛО

Суперліга. Чоловіки. Фінал. «Локомотив» — «Кримсода» — 3:0 (25:21, 25:15, 25:19; перша гра — 2:3; «золотой сет» — 15:10).

За третє місце. «Фаворит» — «Буревісник–ШВСМ» — 3:2 (23:25, 25:18, 24:26, 25:15, 15:11; перша гра — 3:2; лубенці виграли першу в історії медаль ЧУ).

Жінки. Турнір за 1–4–те місця. Заключні тури. «Хімік» — «Сіверськодончанка» — 3:1, «Континіум–Волинь» — «Орбіта» — 0:3; «Сіверськодончанка» — «Орбіта» — 3:0, «Хімік» — «Волинь» — 3:0; «Волинь» — «Сіверськодончанка» — 3:1, «Орбіта» — «Хімік» — 0:3.

Підсумкове становище після 6 матчів: «Хімік» — 21, «Волинь» — 11, «Орбіта» — 8, «Сіверськодончанка» — 4 (після завершення регулярного чемпіонату команди отримали, залежно від місця, очкові бонуси — 3, 2,1 й 0 пунктів відповідно).