Сізіф відпочиває...

25.04.2013

Наша газета вже повідомляла про те, як полтавська влада спочатку намагалася відволікти земляків од акції опозиції «Вставай, Україно!» позаплановим загальноміським суботником і передчасними (нібито передсвятковими) ярмарками, а потім, у день протестної ходи та мітингу, за прикладом Харкова, ще й заблокували підступи до Театральної площі знятими з міських маршрутів автобусами. Однак був у арсеналі місцевих можновладців іще «креативніший» спосіб боротьби з опозиціонерами. Як відомо, Полтава «вставала» в суботу 13 квітня. А напередодні, у п’ятницю, на згаданій площі несподівано почалися масштабні земляні роботи. Точніше, на всіх трьох її клумбах. По краях кожної з них вирили неширокі траншеї глибиною майже до коліна. Не вистачало, здавалося, тільки протитанкових «їжаків» і протипіхотних мін...

Але працівники комунального підприємства «Декоративні культури» тоді заспокоювали: риємо тільки для того, щоб одразу висадити в ґрунт кущі спіреї — рослини із сімейства розоцвітих, а пізніше всередині клумб насіємо ще й квітів. Те, що у минулі роки тут буяли тільки квіти, нікого з керівних «садівників», звісно, не бентежило. Як і цілковита алогічність такої новації. Бо ж, подумаймо, навіщо огороджувати ті відкриті з усіх боків клумби натуральним живо­плотом (уже при висадці кущі спіреї сягали метрової висоти), а значить, ховати від людських очей майбутній квітник?

Тим паче що ту ж таки спірею частіше використовують саме для формування декоративних зелених огорож і не саджають у холоднечу iз заморозками, якими була позначена середина квітня... Уже до вечора тієї п’ятниці периметри театральних клумб виявилися всуціль підперезаними поясами з прутиків спіреї. Нібито ж для того, щоб вони добре вкорінилися, всю без винятку ґрунтову площу клумб буквально залили водою так, що звідти, як кажуть, і ноги не витягнеш. Усе це дало повпредам опозиції підстави говорити про суто політичне «озеленення» майдану напередодні запланованого там мітингу.

А щоб у тому ніхто не сумнівався, кущі спіреї не протрималися на Театральній площі навіть тижня. Вже через кілька днів після посадки комунальники... викопали їх і вивезли у невідомому напрямку, а траншеї закопали.. Тож і сьогодні всі три згадані клумби знову стоять «голими». Керівники комунального підприємства утримуються від коментарів із цього приводу. Та й про що, власне, говорити, коли повністю залежні від вищих керманичів комунальники вкотре стали заручниками владної хвороби, яку один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк на тому ж мітингу в Полтаві назвав політичним дебілізмом. Адже згаданий випадок — не єдиний приклад ініційованої владою сізіфової «передмітингової» роботи за рахунок бюджету.

Так само через лічені дні після опозиційного мітингу на центральній вулиці, що примикає до Театральної площі, з’явилися сім загороджувальних залізних стовпчиків, які перекривали в’їзд транспорту в пішохідну зону. Ті стовпчики стояли там раніше, але також напередодні мітингу їх навіть не поклали додолу, як належить, а взагалі прибрали звідти, зрізавши гвинти кріплень до бруківки болгаркою... Зрозуміло, тільки для того, щоб (наголосимо!) у пішохідну зону вулиці, відмежовану від її проїжджої частини «цеглинами» заборонних знаків, змогли заїхати великі міські автобуси, якими блокували навіть підходи для потенційних мітингувальників. Тепер же ті стовпчики «відновили», а міліція пообіцяла журналістам іще й «розібратися» з тими, хто так грубо порушував Правила дорожнього руху.

Зрештою, інфекція владного «політдебілізму» поширилася далі. Чимало полтавців, які поспішали на згаданий мітинг, бачили, як у Корпусному парку поруч із мерією на добровільно–примусовому суботнику працювала молодь. Але самого мера Олександра Мамая тоді там не було. «Побачила» його біля огорожі Корпусного парку тільки газета міськради «Полтавський вісник», у якій через тиждень після події з’явилося... фото керівника міста, який совковою лопатою вигрібав з–під кущів торішнє листя та сміття. Підпис під тим фото з розлогого репортажу про суботнє «чепуріння» обласного центру свідчив, нібито «міський голова Олександр Мамай також вийшов на суботник біля будівлі міськради». Однак доскіплива місцева блогерша одразу з’ясувала: тому фото — рівно два роки (!), цей показовий «вихід» на суботник очільника міста сайт міськради публікував у квітні... 2011 року. Та хто зважатиме на такі «дрібниці»...