Мессі під котком «мюнхен-машини»

25.04.2013
Мессі під котком «мюнхен-машини»

Ліонель Мессі — Маріо Гомесу: «Здаюсь!» Фото Рейтер.

Вигравши з «Барселоною» всі можливі трофеї, Хосеп Гвардіола залишив «гранатово–синіх» на піку слави. Проте, як відзначали численні футбольні експерти, в процесі творіння найсильнішого колективу світу тренер витиснув із гравців «усі соки». Утомившись перемагати, Гвардіола взяв паузу, натомість «Барса», зберігши склад, мусила захищати здобуті висоти. І якщо в першості Іспанії каталонці без проблем мчать до чергового чемпіонства, то «на Європі»... треба визнати: перетворилися з космічного «монстра» на вразливого «землянина», перемогти якого — в разі правильно обраної тактики — можуть і скромний «Селтік», і посередній за нинішніми мірками «Мілан», і тим паче грізна «Баварія». Саме мюнхенський клуб учора розтрощив «найсильнішу команду світу» й упритул наблизився до здобуття цього неофіційного «титулу глядацьких симпатій».

«Від добра добра не шукають» — думав наприкінці минулого сезону президент «Барселони» Сандро Россель, коли довіряв команду послідовникові Гвардіоли Тіто Віланові. Екс–помічник Пепа не вигадував велосипед, а просто, наслідуючи конспекти метра, не заважав Мессі та компанії грати в їхню стару гру. А дарма. Абсолютно не змінюючи ігрову модель, Віланова дозволив суперникам «Барси» знайти «антидот» проти дій феноменального Лео та його віртуозних помічників Хаві й Іньєсти.

Як можна нейтралізувати потенціал «Барси», іще при Гвардіолі показав «Челсі» на чолі з Роберто Ді Маттео. Ставши стіною на захист своїх воріт, у минулорічному півфіналі Ліги чемпіонів «аристократи» спіймали свій шанс на контратаці. Однак ту гру лондонського клубу, який, до слова, є чинним володарем Кубка чемпіонів, багато хто назвав «антифутболом». Натомість позавчора на «Альянц–арені» «алхімік» Юпп Хайнкес не тільки нейтралізував, а й цілковито перевершив грізних опонентів, вказавши на те, що час континентального господарювання «Барселони» спливає. За всю гру підопічні Віланови завдали лише одного (!) точного удару в «рамку» воріт Мануеля Нойєра. Тоді як лідер першості Німмеччини просто забомбив Віктора Вальдеса, влучивши в площину дев’ять разів. І байдуже, що відсоткове співвідношення володіння м’ячем — 67:33 на користь «Барси». Це фактично не виливалося в загрозу воротам господарів.

Агресивна боротьба, «високий» і, що головне, постійний пресинг перетворив грізну «Барселону» на хлопчиків для биття. Нейтралізованого Мессі взагалі не було видно на полі. Позавчора «гранатово–сині» провели найгірший єврокубковий матч за останні 15 років. Нагадаємо, раніше каталонці програвали з різницею в чотири м’ячі київському «Динамо» — на груповому етапі ЛЧ–1997/98.

Отже, король залишає трон. В останні роки в усіх і вся з’явилася звичка — порівнювати інші команди та виконавців із неперевершеною «Барселоною». Але очевидно, що «Барса» планомірно рухається по низхідній, «Баварія», мабуть, на даний момент уже переросла каталонців. Якщо підопічні Хайнкеса виграють Кубок чемпіонів — це можна буде стверджувати напевне.

«Баварія» грала краще, і нам залишається тільки її привітати. Вони швидші і сильніші. Ми повинні зібратися, добре зіграти в матчі–відповідь та якнайшвидше оформити чемпіонство в прімері», — у словах захисника «Барселони» Жерара Піке відчувалася спустошеність. Воно й не дивно, адже в спорті постійно бути на вершині неможливо. От і хочуть каталонці якнайшвидше закрити питання з національною першістю і відпочити.

Тоді як мюнхенську команду очікуватиме фінал Суперліги (ну бо навряд чи нинішня «Барселона» зможе відіграти чотири м’ячі у команди Хайнкеса) — другий рік поспіль і третій за останні чотири сезони. Зауважмо, що востаннє «Баварія» вигравала ЛЧ у 2001 році. «Ми голодні до успіхів після того, що пережили в останні два роки. Сьогодні ми прекрасно втілили тактичний план на гру, продемонструвавши вищий клас у фізичній підготовці та бойовому дусі», — відзначив 67–річний очільник «Баварії», який по завершенні сезону збирається на пенсію. У багатьох виникає запитання: а що здатен привнести в цю команду Хосеп Гвардіола, про контракт з яким «червоні» оголосили аж надто завчасно?

Гвардіола досі не пояснював, яку команду він планує ліпити в Мюнхені. Чи буде це німецька версія «Барселони» з так званими «гвинтиками та шпунтиками», чи залишиться мюнхенський коток, що чавить суперників без жодних сентиментів? Хай там як, а на місце Ар’єна Роббена уже придбали в «Боруссії» Маріо Гьотце. Думається, не випадково у грі з «Барсою» голландець продемонстрував одну з найкращих своїх ігор. Загалом, у вівторок «Баварія» виглядала справжньою «мюнхен–машиною», і рахунок міг бути ще переконливішим, ніж 4:0. Так, Томас Мюллер в атаці порушив правила, коли забивав Роббен. Але ще кілька разів господарі вибачали «порваний» захист каталонців, а ще раз чи навіть двічі знайомий нам арбітр Віктор Кашшаї не призначив 11–метрові за гру гостей руками у своєму штрафмайданчику.

 

ОБВИНУВАЧЕННЯ

На тлі такого клубного успіху під питанням залишається доля президента «Баварії» Улі Хенесса. У Німеччині його обвинувачують в ухилянні від сплати податків. Річ у тім, що, маючи не один мільйон євро у швейцарському банку після давньої оборудки з «Адідасом», Хенесс «забув» сплатити з них податок. Тож тепер керівника мюнхенців очікує судова тяганина та можливе ув’язнення.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал (матч вівторка)

«Баварія» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 4:0

Голи: Мюллер, 25, 82; Гомес, 49; Роббен, 73

«Баварія»: Нойєр, Д. Боатенг, Лам, Данте, Роббен, Мюллер (Пісарро, 83), Алаба, Швайнштайгер, Рібері (Шачірі, 89), Мартінес, Гомес (Густаво, 70). Анатолій Тимощук залишився в запасі.

«Барселона»: Вальдес, Бартра, Альба, Алвеш, Піке, Бускетс, Хаві, Іньєста, Мессі, Педро (Вілья, 83), Санчес.

Попередження: Гомес, 37; Мартінес, 46; Швайнштайгер, 87 — Бартра, 39; Санчес, 86; Альба, 89; Іньєста, 90+2

Суддя: Кашшаї (Угорщина)

Мюнхен. «Альянц–арена», 68 000 глядачів