НОВИНИ ПЛЮС

23.04.2013

Стрілянина в Бєлгороді

У російському Бєлгороді в результаті стрілянини на вулиці загинуло п’ятеро людей, зокрема 14­річна школярка. Як повідомляє РІА «Новості» із посиланням на прес­службу регіонального управління МВС, чоловік, особу якого було встановлено майже одразу, відкрив вогонь із рушниці. Імовірно, йдеться про спробу пограбування магазину мисливської зброї, оскільки НП сталася поряд із ним.

Криваві сутички в Нігерії

Щонайменше 185 людей загинули у кривавих сутичках між урядовими військами та ісламістськими повстанцями в північно­східній частині Нігерії. Це черговий спалах насильства у тривалому протистоянні влади з мусульманськими екстремістами, які контролюють північ країни. Бої в околицях озера Чад тривали з п’ятниці до неділі.

Землетрус у Китаї

У Китаї загони рятувальників намагаються дістатися до людей, похованих під завалами після землетрусу магнітудою 6,6 бала, що стався минулої суботи вранці за місцевим часом у віддалених гірських селах провінції Сичуань. Станом на вчора йшлося про 203 загиблих і 11,5 тисячi поранених, але цифри можуть зрости, оскільки щодня з­під руїн витягують нові тіла й живих людей.

Президентом Парагваю став олігарх

На президентських виборах у Парагваї переміг кандидат від опозиції, правоцентрист Хорасіо Картес. Здобувши 46% голосів, він упевнено випередив чинного главу держави, кандидата Ліберальної партії Ефраїна Алегре, якого підтримало 37% виборців.

У Парагваї вибори відбуваються в один тур і переможцем оголошують того, хто набрав більше голосів. 56­річний Картес, який сколотив капітал на банківських махінаціях, інвестиційних фондах і тютюновій промисловості, є одним із найбагатших людей країни. Опоненти звинувачують його у причетності до торгівлі наркотиками й відмиванні брудних грошей, але офіційних підтверджень цьому немає. Новий президент обіцяє передусім боротися з корупцією, яка є однією з головних проблем країни. Близько 40% населення Парагваю живе за межею бідності.

«Люфтганза» на страйку

Через попереджувальний страйк працівників німецька авіакомпанія «Люфтганза» вчора скасувала майже всі польоти по Німеччині та Європі — із запланованих 1720 рейсів було здійснено лише 32. Постраждали й пасажири в Україні: було скасовано п’ять рейсів із київського аеропорту «Бориспіль» до Мюнхена, Дюссельдорфа і Франкфурта. Персонал «Люфтганзи» вимагає п’ятивідсоткового підвищення зарплат для екіпажу літаків та гарантії збереження робочих місць. Минулого тижня керівництво компанії ці вимоги відкинуло. Наступний раунд переговорів запланований на 29­30 квітня.

У Польщі звільнили з посади міністра, який підписав угоду з «Газпромом»

Міністра державного майна Польщі Миколу Будзановського звільнено з посади за недостатній контроль над держкомпаніями. Прем’єр­міністр Дональд Туск минулої п’ятниці повідомив, що міністр постраждав, зокрема, за те, що не поінформував главу уряду про підготовку до підписання контракту між російським «Газпромом» та польським газовим державним монополістом PGNiG про будівництво газової труби в обхід України.

Заарештували екс­президента Пакистану

Антитерористичний суд Пакистану залишив під вартою на два тижні колишнього президента країни Первеза Мушаррафа, ордер на арешт якого минулого четверга видав Верховний суд. Проти Мушаррафа порушено низку кримінальних справ, зокрема за вбивство екс­прем’єра країни Беназір Бхутто. Адвокатська спільнота Пакистану також прагне притягти Мушаррафа до відповідальності за звинуваченням у державній зраді за запровадження в країні надзвичайного стану 2007 року. n