Помирилися — і в ЄС

23.04.2013

За посередництва Євросоюзу Сербія та Косово на переговорах у Брюсселі досягли історичних домовленостей про нормалізацію двосторонніх відносин, повідомляє «Німецька хвиля». Для того, аби досягти порозуміння, Белграду та колишній сербській провінції знадобилися місяці напружених перемовин. І ще кілька днів тому здавалося, що й десятий раунд переговорів завершиться невдачею, яка б на роки заблокувала Сербії дорогу в ЄС. Імовірно, поштовхом до досягнення компромісу між двома державами стала зустріч міністрів закордонних справ ЄС, яка відбулася вчора у Люксембурзі. Від оцінок міністрів залежать європейські перспективи Сербії та Косова. А не владнавши двосторонні відносини, про ці перспективи довелося б забути надовго.

Верховна представниця ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон по завершенні переговорів радісно констатувала: «Те, що ми тут бачимо, — це крок уперед від минулого і крок обох сторін у напрямку Європи».

Якщо все піде за планом, Белград може розраховувати на те, що Євросоюз іще до червня призначить дату початку переговорів про приєднання до нього Сербії. А Пріштина — сподіватися на підготовку угод про стабілізацію та асоціацію Косова з ЄС, що передують переговорам про вступ до ЄС.