Кінець «світової» ери

23.04.2013
Кінець «світової» ери

Еліна Світоліна зіграла краще, ніж більш рейтингова партнерка.

Іще рік тому, коли у чверть­фіналі Кубка Федерації українські тенісистки на рівних грали з лідерками Світової групи — італійками, мало що віщувало про виліт команди Ігоря Дерновського з елітної обойми жіночих збірних світу. Однак після поразок збірним США (на чолі з неперевершеною Сереною Уїльямс) та Іспанії (з її капітаном, легендарною Кончітою Мартінес) «синьо–жовті» опинилися в «тамбурі» Світової групи, нижче якого — так звані регіональні зони. Аби залишитися в пулі найсильніших, нехай і в другій групі, команда Дерновського мала вдома в рамках раунду «плей–оф» II Світової групи перемогти канадійок.

Здавалося, все було на боці українок — домашні стіни, улюблене ґрунтове покриття, спеціально настелене в київському палаці спорту «Меридіан», клас. Індивідуальний рейтинг тенісисток Канади був нижчим за показники двох наших лідерок. «У нас більше шансів на перемогу», — говорила перед матчем друга ракетка України Еліна Світоліна. «Усе буде добре», — вторила їй лідерка «синьо–жовтих» Леся Цуренко.

Проте українські тенісистки виявилися поганими провидицями. Програвши три матчі з п’яти, наші дівчата вперше з 2007 року вилетіли в Євро–Африканську зону — туди, звідки й торували шлях нагору із сестрами Бондаренко. Що ж, тепер проходити етапи повторного становлення доведеться новим лідеркам української команди — Цуренко та Світоліній. А Леся й Еліна абсолютно по–різному провели свої поєдинки проти канадійок.

Якщо Світоліна виграла обидва свої одиночні поєдинки, то Цуренко — програла. Поступилася суперницям, яких, здається, могла й мусила перемагати. Бодай одну з них. Як заявляв перед матчем віце–президент ФТУ й за сумісництвом спонсор Лесі Андрій Пужаєнко, для Цуренко під час підготовки до матчів збірної було створено умови абсолютного сприяння. Однак щось не спрацювало. Чому?

Після поразки в п’ятому — парному й вирішальному — матчі Леся Цуренко сказала, що домашня атмосфера їй не допомогла, а навпаки, створювала додатковий тиск. Впоратися з ним киянка не змогла.

«Я ще не можу пояснити, чо­му я так зіграла, необхідно проана­лізувати. Прикро, що не змогла допомогти команді. Проте мені було дуже приємно грати вдома, по­бачити стільки знайомих облич», — визнала перша ракетка України.

До речі, квитки на один ігровий день матчу Україна—Канада, що проходили в «Меридіані», коштували недешево — 120–160 гривень. Може, це й було однією з причин низької заповнюваності трибун. Скажімо так, градус підтримки з боку вболівальників міг би бути й вищим.

«Життя триває, трагедії не сталося. Безперечно, неприємно програвати, адже хотілося перемогти. Головне — зробити правильні висновки та підготуватися до наступних поєдинків», — підсумував капітан команди Ігор Дерновський.

Здається, що для майбутніх перемог роботу над помилками повинні провести не тільки гравці й тренери, а й тенісні функціонери України, які надають підтримку нашим найкращим тенісисткам. Наразі ж стосунки між теперішнім та попереднім керівництвом Федерації тенісу, яке фінансово підтримує Еліну Світоліну, нагадують «холодну війну».

«Я не професіонал у грі, але я вмію вибирати тих, хто може забезпечити результат. Я переконаний, що одна з найголовніших умов результату — це єдність. Необхідно зробити так, щоб у розпорядженні капітана команди було все, що йому потрібно, виходячи не з його скромності та економності ФТУ, а керуючись потребами команди», — йдеться у відкритому листі Юрія Сапронова, колишнього першого віце–президента ФТУ. За сприяння цього харківського бізнесмена жіноча збірна України якраз і досягла найвищих результатів.

 

ТАБЛО

Кубок Федерації.

«Плей–оф» ІІ Світової групи.

Україна — Канада — 2:3 (Світоліна (90–й номер WTA) — Бушар (93) — 6:7 (8:10), 6:3, 6:2. Цуренко (71) — Фічман (125) — 6:7 (5:7), 6:2, 3:6. Цуренко — Бушар — 4:6, 5:7. Світоліна — Фічман — 6:4, 7:6 (7:4). Світоліна/Цуренко — Фічман/Бушар — 4:6, 3:6)

Бельгія — Польща — 1:4

Франція — Казахстан — 4:1

Аргентина — В. Британія — 3:1

І Світова група. Півфінали. Італія — Чехія — 3:1, Росія — Словаччина — 3:2.

«Плей–оф» І Світової групи. Німеччина — Сербія — 3:2, Швейцарія — Автралія — 1:3, Іспанія — Японія — 4:0, США — Швеція — 3:2.

* * *

«Челленджер» у Римі (призові — 30 тис. євро). Чвертьфінал. Рейстер (Німеччина) — Недовєсов (Україна) — 6:2, 6:3.

Турнір ITF у Намангані (Узбекистан, 25 тис. дол.). Н. Кіченок (Україна, 4) — Калашникова (Грузія) — 6:2, 6:3.