Тi самi граблi

23.04.2013
Тi самi граблi

Віктор Янукович посадив «йолку» в підшефному дитбудинку. Фото УНІАН.

Алюмінієві виделки, одноразові шприци, тюбики з–під клею, напівзотлілий одяг, старі черевики — ось неповний перелік тих «артефактів», які можна знайти, прибираючи у столичних парках. Під час суботньої всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою!» кореспонденту «УМ» потрапили на очі навіть диванний матрац і холодильник без дверцят!

Ініціатива, спрямована на прибирання парків, вулиць та пляжів міст і селищ, пройшла в Україні вже втретє. Якщо минулого року в акції «Зробимо Україну чистою» взяли участь близько 50 тисяч активістів, то цьогоріч кількість свідомих громадян була вдвічі більшою. А за даними прес–служби віце–прем’єр–міністра Олександра Вілкула, в суботнику взяли участь аж 5 млн. 370 тис. українців.

«Ми проводимо акцію навесні, коли вже не холодно прибирати, і намагаємося упорядкувати парки та пляжі до травневих свят», — розповіла «УМ» Ольга, координатор суботника на Пейзажній алеї. Дівчина — еколог не тільки за фахом, а й за способом життя. Тому пояснює: щоб організувати суботник, запросити самих людей мало. Потрібно створити й відповідну атмосферу: «Щоб зменшити кількість сміття, українців треба залучати до таких заходів, адже той, хто хоча б раз узяв у ньому участь, уже не викине під ноги обгортку з–під цукерок».

Долучилися до прибирання й компанії–партнери, які відрядили на суботник цілий штат співробітників. Так, Іван, менеджер однієї з корпорацій, яка займається виробництвом і випуском техніки, каже, що для їхнього колективу такі акції — звична справа: «Фірма відрядила не тільки співробітників, а й техніку, яка займається вивезенням сміття та очищенням доріг. До речі, ми приводили ще й членів своїх родин». Тож поки Іван збирав сміття, його дружина з маленьким сином гралися на майданчику.

В акції брали участь навіть іноземці. Камбоджієць Мано Пек, який працює в українській місії Організації Об’єднаних Націй, дізнався про захід на роботі. Мано привів на суботник родину, колег та друзів, загалом — двадцять осіб. Іноземець живе в Києві півтора року й вважає місто чудовим. Однак столиця могла б бути й чистішою, каже дипломат. Саме тому і вийшов боротися зі сміттям.

Загалом прибирати Пейзажну алею прийшли близько трьохсот активістів і кілька десятків комунальників, які зібрали понад п’ятсот пакетів відходів, відсортовуючи скло і пластик окремо. Тільки на стежках та в яру було зібрано близько трьох тонн сміття. Все воно, як то пластикові чи скляні пляшки, піде на переробку. А ось кришечки з пляшок, які організатори просили збирати окремо, використають як декор для якоїсь інсталяції. На скільки тонн у суботу «полегшали» парки й сквери по всій Україні, поки неможливо порахувати. Цифри на офіційному сайті акції постійно оновлюються.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Під час суботника на території Літературно–меморіального будинку–музею Тараса Шевченка в Києві за участю першого віце–прем’єра Сергія Арбузова, міністра фінансів Юрія Колобова та міністра культури Леоніда Новохатька охорона високопосадовців заклеювала журналістам фотокамери на мобільних телефонах. Як пояснили, це заходи безпеки. «Я так розумію, пан Арбузов настільки скромний чоловік, що коли на суботнику трудиться, не хоче робити з цього піар», — iронiзує у своєму «Фейсбуці» журналіст Наталя Тарасовська.

Водночас прес–служба Сергiя Арбузова пояснила заклеювання мобiльних телефонiв «неузгодженiстю дiй з органiзацiї заходiв безпеки пiд час суботника». «Коли представники прес–служби побачили, що охорона, керуючись внутрiшнiми iнструкцiями, на жаль, почала заклеювати фотокамери, вони одразу втрутилися в ситуацiю i вибачилися перед представниками ЗМІ. Тож iнцидент було вичерпано ще на мiсцi», — iдеться у повiдомленнi.

Слід сказати, що 22 квітня вся українська влада провела під гаслом «брудні руки — це добре». Маємо на увазі, що кожен високий чиновник вийшов на суботник у супроводі телекамер і якось та посприяв довкіллю. Журналісти відзначили, що Прем’єр–міністр Микола Азаров так само, як і минулої весни, вдягнув рукавички «задом наперед». А Президент Віктор Янукович не тільки знову згадав слово «йолка», а й посадив. Свій короткий суботник Президент провів майже не відходячи від дому — у дитячому будинку в селі Нові Петрівці, що поруч iз резиденцією «Межигір’я». Тут Віктор Федорович трохи поспілкувався з дітьми та висадив пару блакитних ялинок.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>