Амстердам посилить боротьбу з надмірним туризмом
Міська влада Амстердама заборонила будівництво нових готелів у популярному «місті-тусовщику», а також обмежила загальну кількість готельних ночей для туристів до 20 мільйонів на рік. >>
Чому чипси так чіпляються до людей? Тобто чому хрумтіти тонкими скибками підсмаженої картоплі хочеться навіть тоді, коли ти вже ситий? Саме це питання взялися досліджувати цілком серйозні вчені — співробітники німецького Університету Ерлангена–Нюрнберга на чолі з Тобіасом Хохом. Доктор Хох анонсував: якщо вдасться підібрати ключ до таємниці «чипсозалежності», це допоможе дієтологам у лікуванні різних харчових розладів.
На пошуки загадкового «притягувального» інгредієнта в хрусткій картоплі вчених надихнули результати дослідів за участю лабораторних щурів. Під час цих тестів гризунам пропонували чипси та інше частування з аналогічним поєднанням білків і вуглеводів — вважалося, що секрет смакової привабливості скибочок картоплі криється саме в поєднанні речовин. Але з усього запропонованого набору щурі — як і більшість людей — віддавали перевагу чипсам!
Як пояснив Тобіас Хох, вибір пояснюється тим, що в чипсах є щось таке, що стимулює центри задоволення в головному мозку. Саме ця містична речовина змушує з’їдати пластівці хрусткої бульби всі без залишку.
Очевидно, виробники чипсів не назвуть цей інгредієнт, тому вчені спробують вийти на нього самостійно. Зрештою, раніше вони вже визначили, чому людям так подобається картопля фрі. Завдяки аромату.
За допомогою особливого методу газової хроматографії, який дозволяє розкласти запах на складові, британські науковці виділили в ідеальному букеті запаху картоплі дев’ять складових частин. Серед них — аромати квітів, ірисок, цибулі, сиру, какао, навіть гарячої прасувальної дошки. До того ж унаслідок нехитрих порівняльних дослідів учені визначили: у поєднанні зі смаком ці запахи смаженої картоплі суттєво підвищують людям настрій.
Міська влада Амстердама заборонила будівництво нових готелів у популярному «місті-тусовщику», а також обмежила загальну кількість готельних ночей для туристів до 20 мільйонів на рік. >>
Девід Кларксон, 69-річний британець, встановив новий рекорд, відвідавши 120 пабів за 24 години. >>
Після року роботи в Антарктиці до України повернулися учасники 28-ї антарктичної експедиції. >>
У посольстві України у Франції зазачають, що йдеться про «надзвичайно рідкісний і безпрецедентний жест щодо іноземця». >>
Свою «лебединну пісню» - останній із задуманих фільмів - «Кінокритик» (The Movie Critic) режисер Квентін Тарантіно більше не планує знімати. Це мав бути «фінішний», десятий фільм Тарантіно, однак режисер повністю відмовився від проєкту. >>
Ідентифікувати джерело онкології вчені навчили штучний інтелект. Дослідження свідчать, що цей інструмент здатний встановлювати походження ракових клітин в організмі більш ефективно, ніж лікарі. >>