Світити яскраво і довго

18.04.2013

Аби ми звернули увагу на нову продукцію, у нас має бути мотивація. Звичні електролампочки переважна більшість споживачів купує десятиліттями. З міркувань, що саме зараз грошей має вистачити на все, це навіть здається дешевше. Але вже близько десятка років ті, хто оснащує оселі новим електроосвітленням, усе впевненіше віддають перевагу енергозберігаючим лампочкам. Дехто це робить навіть з тієї причини, що у люстрах, бра і настільних лампах виробництва Туреччини чи Китаю, коли вкручувати звичайні «лампочки Ілліча», трохи не відразу плавляться і виходять з ладу патрони.

Розібратися у перевагах і недоліках енергозберігаючих лампочок допоможе дослідження цього виду продукції, яке провели спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

 

Про «погані звички» і коефіцієнт корисної дії

Експерти прискіпливо дослідили 8 зразків енергозберігаючих ламп, які можна купити в наших магазинах: «Наша сила» (Hangzhou Comlux Electronics Co., для ТОВ «Бетери Ленд» Україна, Україна / Китай), «Експерт» («Лонгьєр Ентерпрайс Лімітед» , Китай), EuroLamp (Fujian YDJ Light Co., Китай), Volta (Hangzhou Yuzhong Gaohong Lighting Elektrical Equipment для ВАТ «Іскра» Україна / Китай), «Економка» (Hangzhou Jingying Electric Appliance Co., / Китай), Maxus («Лідарсон Лайтинг» для «Престижснаб» Україна / Китай), Uniel Super Lux (Uniel Lighting Industrial Co., / Китай), Master Lamp («Еста Чайна Лтд.» для «Еста» Росія / Китай).

Усі дорослі споживачі учили у школі фізику. І все ж нагадаємо деякі ази з розділу про електричне світло. Вони просто необхідні, щоб зуміти правильно вибрати електролампочки, якщо старі перегоріли. Найперше — потужність, яку вимірюють у ватах (Вт або W). Чим вища потужність, тим яскравіше горить електролампочка. Але коли йдеться про звичайну — то й затрати електроенергії більші. Особливість енергозберігаючих ламп у тому, що світять вони, скажімо, на 100 Вт, а витрачається електроенергії на це лише 20 Вт. Захисники прав споживачів, які проводять уже не перше тестування енергозберігаючих лампочок, кажуть, що ще кілька років тому задеклароване співвідношення їхньої потужності до потужності звичайних лампочок 1Х5 у більшості випадків не відповідало дійсності. Тепер же це реальні цифри.

У лабораторних умовах досліджували лампи, відповідно до інформації на упаковках, потужністю 20 Вт (21 Вт у EuroLamp). Але у реальності, наприклад, у зразка Uniel наміряли лише 15,1 Вт. Найменша невідповідність у протестованих лампочок «Наша сила» (18,4 Вт) та Volta (18 Вт).

Друга дуже важлива характеристика — світловий потік, який вимірюється у люменах (лм або Lm). Він означає те, скільки світла віддасть лампочка назовні. Чим вища ця цифра, тим світліше буде у помешканні. Але, на жаль, не протягом усього терміну служби енергозберігаючої електролампочки. Бо її світловий потік має «погану звичку» поступово зменшуватися. Тобто ви вкручуєте новеньку лампочку — вона світить яскраво. Але поступово, десь через півроку, вона продовжує світити, але світла у помешканні стає помітно менше.

Експерти спочатку виміряли значення світлового потоку до початку випробувань усіх досліджуваних 8 зразків і звірили його із задекларованими цифрами на упаковках. Виявилося, усі лампи мали рівень світлового потоку, який досить помітно перевищує написані цифри. Найбільша різниця в Uniel — більше 500 лм; це вдвічі більше від задекларованого показника. В «Економки» трохи більше 100 лм — це найменша різниця загалом позитивного для споживача перевищення, яке означає тільки те, що отримує він «світлішу» лампочку.

Експерти вдруге перевірили показник світлового потоку, коли зразки відпрацювали 70 відсотків від заявленого ресурсу часу. Найменше світла за цей термін експлуатації, за результатами «Тесту», втратили «Експерт» (7,6 %) і «Наша сила» (8,5%); найбільше — «Економка (40,3 %) та Maxus (37,1%). Тут варто зазначити, що втрату світлового потоку захисники прав споживачів вираховували від задекларованих на упаковках цифр. Якби брали фактичні значення, то втрати, зрозуміло, в усіх були б більшими.

Своєрідне співвідношення світлового потоку до потужності є нібито коефіцієнтом корисної дії лампочки. Чим вищий показник світловіддачі — перетворення енергії у видиме світло, тим економніше працює лампочка. Теоретично для «білого світла» світловіддача може бути 199 лм/Вт. Звичайна електролампочка має дуже низьку світловіддачу — трохи більше 10 лм/Вт. У протестованих енергозберігаючих лампочках спочатку ККД — у межах від 73,1 лм/Вт («Економка») до 110,4 лм/Вт (EuroLamp). Поступово коефіцієнт зменшується максимум до 62,2 лм/Вт («Наша сила»), мінімум — до 39, 8 лм/Вт («Економка»).

Про тепле світло, обіцянки–цяцянки і реальну економію

Для розуміння, яку лампочку купувати, неабияке значення має і світлова температура (вимірюється у кельвінах (К)). Вона підкаже, яке світло видаватиме лампочка. Звичайна світить теплим кольором, температура якого коливається у межах 2700 — 3300 К. (Таку температуру, до речі, має небо, коли сідає сонце). Тож, коли хочете, щоб енергозберігаюча лампочка світила, як звичайна, маєте на упаковці шукати напис «тепле світло». Ще є «денне світло», 4000 — 4200 К, та «холодне», близько 5000 К. Чим вища температура, тим відчутніший перехід до синіх відтінків, чим нижча — до червоних.

Звичайно, відправляючись у пошуках потрібної лампочки, не забудьте заздалегідь подивитися, який цоколь ввійде у патрон вашої люстри: Е 14 — так званий міньйон, чи найпоширеніший Е 27. Ці (чи інші) цифри — це міліметри діаметра цоколя.

Виробники обіцяють, що їхні лампочки служитимуть 6, 8, а то і 12 тисяч годин. Експерти визначили, що протестовані зразки просвітили: 2870 годин, на упаковці яких були обіцянки служити 12 тисяч годин; 1915 годин — з обіцяних 8 тисяч; 1437 годин — з обіцяних 6 тисяч. Ці цифри — результат розрахунків за спеціальною формулою для пришвидшених випробувань. Лампочки Uniel и MasterLamp ближче до кінця цього дослідження перегоріли, що послугувало підставою для зниження загальної оцінки якості.

Ще одне важливе випробовування — режим включання–виключання пройшли усі протестовані зразки. З кожним таку операцію проробили 2500 разів. При цьому жодна лампочка не вийшла з ладу.

Коли людина підходить до полиць з енергозберігаючими лампами і бачить ціни від 16 до 33 гривень за штуку, головним запитанням лишається: чи дійсно це економний варіант? Поряд лежить звичайна — за 3 гривні. «Якщо порахувати еконономію за фактичною потужністю у порівнянні зі звичайними лампами розжарювання, то виходить, що енергозберігаючі дійсно економлять до 80 відсотків енергії, інколи навіть трохи більше, — каже керівник «Тесту» Валентин Безрукий. — На одній лампочці можна зекономити упродовж терміну її експлуатації у середньому від 146 до 306 гривень».

За результатами досліджень, найкращими з протестованих за всіма позиціями — від інформації, яку надрукували виробники на упаковках, до результатів лабораторних випробовувань — виявилися люмінесцентні енергозберігаючі лампочки «Наша сила» й «Експерт». Аутсайдери — Uniel та MasterLamp. Експерти акцентують на тому, що висновки стосуються зразків, які вони дослі­джували.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>