Одарченко з мандатом

18.04.2013

«Казус Власенка» не повторився. Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позову громадянина Сергія Горбатова, який просив зобов’язати Центральну виборчу комісію скасувати рішення про реєстрацію Юрія Одарченка депутатом Верховної Ради VI скликання нібито на підставі сумісництва. На вчорашньому засіданні ОАСК, яке у фракції «Батьківщина» охрестили «судовою атакою», головуюча суддя Любов Маруліна оголосила про відмову в задоволенні позову у повному обсязі.

Попри щільний міліцейський кордон, зранку у дворі суду зібралося більше 300 прибічників «підсудного» очільника київської організації ВО «Батьківщина». Прихильники БЮТ скандували під вікнами: «Руки геть від Одарченка!» До зали суду не пустили журналістів, тож очікування щодо рішення були негативними, попри всю штучність обвинувачень (нагадаємо, Одарченко стверджує, що членом правління ТОВ «Донецьк–аква» його записали фіктивно, без його відома, і про цю підприємницьку структуру він узагалі не знав). Але сумні прогнози не справдилися.

Сам Одарченко під час судового слухання перебував у Верховній Раді, тож радісну звістку отримав по телефону. Активісти «Батьківщини» подякували суддям за справедливе рішення, виголосили: «Слава Україні» і почали звично скандувати «Юлі — волю!»

Однак експерти не полишили сумнівів, що судовий прецедент із Сергієм Власенком і надалі становить потенційну небезпеку для нардепів, насамперед опозиційних, чия позиція або бізнесові інтереси суперечать інтересам влади. Адже більшість членів парламенту так чи інакше замішані в підприємницьких структурах.

«Йде підштовхування до конституційних змін через недієздатний парламент. Шляхом референдуму влада, під впливом таких засобів, як у «справі Одарченка», спробує сколотити 300 слухняних голосів. І зараз влада буде дуже наполеглива у цих речах, — каже в коментарі «УМ» політолог Олександр Палій. — Опозиції за таких обставин залишається єдине — стійко тримати удар. Іншого рецепту немає. Хоча масовими випадки з позбавленням мандата навряд чи можуть бути. Влада й без того помножила Верховну Раду на нуль, а тут — додатковий скандал. Натомість будуть такі собі періодичні уколи і спроби намацати слабкі місця опозиції».

Протидіяти «узурпаторам» політологи радять через зменшення вразливості опозиції: серйозніше ставитися до підбору кадрів, лідерам — співпрацювати з рядовими нардепами, триматися один за одного.