Три голоси до пенсії

18.04.2013

Верховна Рада була близька до того, щоб скасувати пенсійну реформу й повернути колишній вік виходу на пенсію для жінок, але зупинилася за кілька кроків від цього. Вчора в парламенті розглядали в першому читанні три законопроекти, які пропонували зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Проекту поза­фракційного Сергія Міщенка забракло трьох голосів, БЮТівки Людмили Денисової (екс–міністра соціальної політики в уряді Тимошенко) — п’яти, колишнього Голови ВР Володимира Литвина — дев’ятнадцяти.

Законопроект Міщенка пропонував встановити, що чоловіки мають виходити на пенсію після досягнення 60 років, жінки — після 55 років за умови наявності страхового стажу не менш як 15 років. Крім того, передбачалося встановлення мінімального розміру пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу. Зараз такий термін виробничого стажу становить 35 років для чоловіків, 30 — для жінок.

За проект Міщенка висловилися 11 «регіоналів», 88 депутатів від ВО «Батьківщина», 35 депутатів з «УДАРу», 35 — зі «Свободи», 32 — з КПУ і 29 позафракційних. Через деякий час після голосування БЮТівець Олександр Бригинець повідомив, що голоси трьох депутатів від «Батьківщини» система «Рада» не зарахувала.

Проект Денисової передбачав право на пенсію чоловіків у 60 років, жінок — 55. Авторка пропонувала, щоб мінімальний страховий стаж для пенсії становив 5 років. Мінімальний розмір пенсії за віком пропонувалося визначити за наявності в чоловіків 25 років, а в жінок 20 років страхового стажу. Порядок визначення доходу для обчислення пенсії Денисова пропонувала такий, щоб враховувати зар­плату за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року з урахуванням будь–яких 60 місяців роботи.

Від «Батьківщини» за таке проголосували 93 депутати, в тому числі Юрій Одарченко, який спеціально повернувся до парламенту з судового засідання щодо позбавлення його мандата. Документ підтримали також 37 «УДАРівців», 36 депутатів від «Свободи», 32 — від КПУ і 22 позафракційні. Не голосували «УДАРівці» Геращенко, Гурвіц, Паламарчук, Агафонова і Пинзеник, а також БЮТівці Катеринчук і Шевченко, котрі перебувають у Страсбурзі. До речі, не прибули на розгляд і представники уряду.

Павло Розенко — колишній заступник міністра соціальної політики та праці «помаранчевих» часів, а нині нардеп від «УДАРу» — у своєму виступі зазначив, що «скасування пенсійної реформи Януковича—Азарова має стати стартом нових пенсійних змін».

«УДАРівець» Віктор Чумак написав у «Фейсбуці»: «Я особисто можу зрозуміти питання підняття пенсійного віку для всіх, але реформа в першу чергу повинна стосуватися реформи оплати праці. Низькі зарплати не приведуть до високих пенсій».

«Пенсійно–зарплатні» баталії у ВР триватимуть. Принаймні фракція Віталія Кличка підготувала законопроект про зниження ставки єдиного соціального внеску, аби вивести заробітну плату з тіні та створити нормальні умови для ведення бізнесу в Україні. А це, у свою чергу, позначиться і на зростанні пенсій.