НОВИНИ ПЛЮС

12.04.2013

Путін набрид росіянам

У російському суспільстві наростає втома і невдоволення методами президента Володимира Путіна та ним самим. Як свідчать результати соціологічного дослідження «Левада–центру», проведеного в кінці березня, росіяни дедалі більше налаштовані попрощатися з Путіним у 2018 році. Так, понад 55% респондентів заявили, що після наступних виборів хочуть бачити в головному кріслі держави іншу людину. За те, щоб Путін залишився президентом, висловилися 22% респондентів, ще 8% згодні на друге президентство чинного прем’єр–міністра Дмитра Медведєва.

«Левада–центр» відстежує рейтинги Путіна і Медведєва починаючи з 2010 року, і відтоді вони неухильно знижуються.

Засідання глав МЗС «великої вісімки»

Учора в Лондоні почалися офіційні переговори міністрів закордонних справ країн «Великої вісімки». Головні питання порядку денного — ситуація в Сирії та криза на Корейському півострові у зв’язку з погрозами Північної Кореї провести випробування балістичних ракет. Голова британського МЗС Вільям Хейг окреслив головне завдання: «Не допустити в Сирії найбільшої гуманітарної катастрофи ХХІ століття».

Як і раніше, більшість країн «вісімки» на чолі з Великою Британією виступають за те, аби допомагати сирійській опозиції, що веде збройну боротьбу проти президента Башара Асада. Водночас Росія не змінює своєї позиції і відстоює легітимність сирійської влади. Натомість щодо корейського питання сторони мають близькі позиції — про спільні погляди на ситуацію вже заявили США, Росія та Японія.

Серед інших питань, які обговорюватимуть міністри, — міжнародне фінансування для Сомалі, безпека у кібер–просторі, іранська ядерна програма та насильство на сексуальному ґрунті в конфліктах. До групи країн «Великої вісімки» входять США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Канада і Росія.

Уругвай узаконив одностатеві шлюби

Уругвай став 12–ю країною в світі та другою — в Південній Америці (після Аргентини), де представникам сексуальних меншин дозволили одружуватися та всиновлювати дітей. Чоловік та дружина у шлюбних контрактах тепер називатимуться «сторони договору», адже тепер під вінець може піти двоє чоловіків або двоє «дружин».

Законопроект підтримали 71 із 91 депутатів парламенту. Раніше його вже схвалив Сенат. Закон набере чинності через 10 днів після голосування. Президент Уругваю Хосе Мухіка, колишній боєць лівих партизанських загонів та прибічник ліберальних реформ, іще раніше заявив, що обов’язково його підпише. Католицька церква Уругваю заявила, що дозвіл одружуватися представникам однієї статі «не є справедливістю» і «ще більше послабить інститут шлюбу».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>