Крісло не витримає двох

09.04.2013
Крісло не витримає двох

Чинний президент Філіп Вуянович іще до голосування був упевнений у перемозі. Фото Рейтер.

«Чорногорія без президента». З таким заголовком на першій сторінці вийшла вчора провідна газета цієї маленької балканської країни «Вієсті». І влада, й опозиція заявляють про перемогу на президентських виборах, які відбулися в Чорногорії минулої неділі. ЦВК пообіцяла оголосити попередні результати голосування не пізніше ніж через 48 годин після закінчення голосування, тобто сьогодні до 20.00. А до того часу в країні панує невизначеність.

Чинний президент, 58–річний соціал–демократ Філіп Вуянович, учора заявив, що, за підрахунками його штабу, набрав 51,3% голосів, тоді як головний суперник–опозиціонер Міодраг Лекич — 48,7%.

Але 65–річний Лекич, колишній дипломат, а тепер висуванець від опозиційного Демократичного фронту, наводить інші результати. За підрахунками вже його штабу, Вуянович набрав 49,5%, а він сам — рівно на відсоток більше.

Урядова коаліція, до якої належить Вуянович, незмінно керує Чорногорією більше двох десятиліть, утримуючи владу ще з часів союзної держави Сербії і Чорногорії. Вихідці з колишнього югославського комсомолу та друзі у приватному житті, Філіп Вуянович та Міло Джуканович упродовж цих двох десятиліть створили тандем, схожий на російський владний дует Путін—Медведєв.

При цьому за Джукановичем залишається роль Путіна, тобто позиція вищого в тандемі, учасники якого почергово обмінюються кріслами президента та прем’єра. Під їх орудою країна йшла курсом інтеграції до ЄС та НАТО, але водночас перетворилася на мафіозно–корупційний заповідник. У маленькій країні квітне злочинність, найбільш ласі шматки цього туристичного раю на Адріатиці викупили росіяни, які роблять свій внесок у місцеву корумповану систему. Лідер опозиції Міодраг Лекич має за що критикувати нинішню владу, звинувачуючи її в корупції та доведенні країни до економічної скрути. Лекич також є прихильником євроатлантичної інтеграції, проте наполягає на референдумі щодо членства у НАТО й вимагає вибачення Альянсу за бомбардування Югославії у 1999 році.

Хоча президент Чорногорії має переважно представницькі функції, однак потенційний конфлікт навколо результатів виборів може підірвати і без того сумнівну стабільність цієї балканської держави.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>