Чи забудуть кияни?..

04.04.2013

Вівторковий мітинг не виправдав сподівань опозиції, яка прагнула масовістю «задавити» позицію влади щодо відтермінування виборів у Києві, та фактично допоміг «Регіонам» утримати столицю у своїх руках. До таких висновків прийшли експерти, які вчора виступали в агенції «Українські новини» на прес–конференції на тему: «Засипало і змило рейтинг: суспільно–політичні наслідки снігового колапсу».

Великою помилкою глави КМДА Олександра Попова стало те, що він не спромігся пропіаритись під час снігопаду в Києві, вважають експерти. Адже відомо, що саме завдяки надзвичайним ситуаціям політики за короткий час можуть поліпшувати рейтинг. Прикладом цього можуть бути ситуації з Обамою (ураган), Тимошенко (свинячий грип), Ющенком (лісові пожежі). Але замість стати «суперменом–рятівником» Попов полетів відпочивати до Відня.

Олена Попова, директор соціологічної компанії InMind, навела результати дослідження, проведеного 26–27 березня серед 2400 респондентів. «Ми опитували людей лише на побутові теми щодо ситуації в Києві, не ставили прямих запитань щодо політики, влади чи опозиції. Але наші соціологи були здивовані тим, що майже кожен з опитаних у своєму коментарі відзначав невдоволення діями столичної влади. Рейтинг влади впав, та ще й відчутно. Опозиція вже давно могла б узяти Київ, але її проблемою на сьогодні є те, що вона не мобілізується і своїми діями лише допомагає владі».

Дмитро Раімов, директор агентства PolitPR, при цьому вважає: «Пан Попов міг би втратити набагато більше свого електорату, якби в опозиції був план дій і єднання. Слід визнати, що опозиція на мітингу біля ВР просто програла вибори в Києві 2 червня».

Коли вони тепер відбудуться? Швидше за все, їх перенесуть на більш вигідний для влади період — наприклад, на середину липня чи початок серпня, або наступний рік. А вибори до міської ради — на 2015–й.

Провладний Костянтин Бондаренко при цьому додає: «Людська пам’ять на політичні баталії досить коротка, тому говорити, що Попов остаточно втратив свій рейтинг, завчасно. До того як визначать остаточну дату виборів, багато що зміниться».