А якби вилами?..

04.04.2013
А якби вилами?..

Кадр відео «5–го каналу»: сніжка летить у депутатку з «Регіонів».

Вуличні акції протесту в Україні радикалізуються. Це засвідчили події вівторка, коли наприкінці мітингу під стінами Верховної Радипротестувальники від опозиції закидали сніжками низку депутатів від Партії регіонів, зокрема й жінок. Усе через те, що провладні обранці не побажали голосувати за призначення ­виборів у Києві.

На адресу батька й сина Табалових, які пройшли до парламенту як опозиціонери, але голосують синхронно з «Регіонами», лунали вигуки: «Тушки!» При цьому голову Табалова–старшого не зміг приховати від влучних кидків сніжками навіть кремезний охоронець. Відео засвідчило, як кільком «регіоналам»–чоловікам вдалося сховатися від сніжок у власних джипах. А сповна відчути народний гнів довелося їхнім колегам по фракції — Ірині Гориній, Юлії Льовочкіній, Ірині Бережній та раднику Президента Маринi Ставнійчук. Жінки йшли з парламенту пішки і стали мішенями для невідомих у капюшонах і медичних масках.

Столична міліція відкрила кримінальне провадження за фактом хуліганських дій у відношенні народного депутата від ПР Ірини Горіної. Під вечір вона повідомила правоохоронцям, що її закидали не тільки снігом, а грудками льоду з камінням. У травмпункті 12–ї лікарні, куди теща Олеся Довгого звернулася через п’ять годин після НП, діагностували черепно–мозкову травму і струс мозку депутатки. Відтак уже вчора окремих активістів ВО «Свобода», які брали участь в акції під парламентом, почали викликати на допити.

«Вони кричали мені: «Тебе треба, сука, убити!» — сказала, плачучи, пані Горіна в коментарі журналістам.

У владній фракції вимагають терміново зловити винних і передати правоохоронцям. «Я звертаюся до наших трьох царевичів — Олега Львівського, Арсенія Буковинського та Віталія Столичного — з тим, що вони повинні негайно з’ясувати, хто з тих осіб, кого вони запросили чи підкупили на мітинг під Верховною Радою, скоїв цей злочин», — заявив учора зранку «регіонал» Нестор Шуфрич, якого одна з колишніх дружин свого часу звинувачувала у її побитті. Коли «регіонали» перебували в опозиції, то не дозволяли собі поводитися таким чином, заявляє Шуфрич. Про те, що нардепів від опозиції провладні опоненти обливали зеленкою та екскрементами, а жінок–опозиціонерок силою виносили з палати Юлії Тимошенко бійці «Беркута», пан Шуфрич не згадав.

У окремій заяві Партія регіонів пішла далі: мовляв, «від фашистських гасел опозиція перейшла до звірства й терору». У ПР вочевидь вдаються до маніпуляцій, коли про вияви соціального гніву говорять, як про політичне протистояння, та визначають атаку сніжками як випад проти «людей іншої віри, національності, мовних традицій».

Лідери опозиційних партій і самі засуджують насильницькі дії щодо опонентів та називають їх провокацією. Арсеній Яценюк радить МВС знайти винних через фото й відео з місця НП. «Я вважаю, що піднімати руку на жінку неприпустимо, і чисто по–людськи ми засуджуємо такі дії», — заявив він.

Події під ВР занепокоїли й засуджену Юлію Тимошенко, яка через своїх адовокатів вибачилася за дії невідомих перед постраждалими жінками. «Ми ж з вами не такі, як ті звірини, які дають команду бити жінок омонівськими дубинками на мітингах, силою викидають жінок–депутатів iз виборчих дільниць та лікарні «Укрзалізниці», штовхають і волочать жінок–журналістів та гноять жінок–політиків у в’язницях», — сказала Леді Ю у зверненні до своїх однопартійців, закликаючи їх знайти винних.

За словами нардепа від «Батьківщини» Олександри Кужель, «бодігард» однієї з дорого вбраних «регіоналок», які постраждали від «революційного» натовпу, сказав їй: «Наступного разу один iз наших охоронців дістане пістолет і пристрелить цю людину».