НОВИНИ ПЛЮС

15.03.2013

Сі Цзіньпін став абсолютним главою Китаю

Головою Китайської Народної Республіки і главою Центральної військової ради (ЦВС) Китаю обрано Сі Цзиньпіна. Вчора його кандидатуру на найвищі посади в країні схвалили депутати Всекитайських зборів народних представників, що зібралися на сесію в Пекіні.

У листопаді минулого року Цзиньпін замість Ху Цзіньтао став генеральним секретарем ЦК Компартії Китаю. Тепер новий 59–річний лідер сконцентрував у своїх руках партійну, адміністративну та військову владу Китаю.

На думку китайських експертів, той факт, що Сі Цзиньпіна одночасно обрали голови КНР і керівником Збройних сил, є свідченням єдності китайського керівництва. Раніше при передачі влади від попереднього покоління лідерів наступному пост глави ЦВС протягом року зберігався за головою КНР, який йшов у відставку з посади керівника держави.

Нинішня система передачі влади в Китаї була закладена, починаючи з «другого покоління» керівників на чолі з архітектором китайських реформ Ден Сяопіном. Отож Цзиньпіну як представникові «п’ятого покоління» керівників належить очолювати Китай до 2023 року, зазначає ІТАР–ТАКС.

Заступником голови КНР обрано Лі Юаньчао, який досі був завідувачем організаційного відділу ЦК КПК.

Сформовано новий коаліційний уряд Ізраїлю

Прем’єр–міністрові Ізраїлю Беньяміну Нетаньяху, який очолює блок «Лікуд», з другого разу вдалося сформувати новий коаліційний уряд. У нову правлячу коаліцію увійшли п’ять партій. Крім «Лікуду», це будуть «Еш Атід», «Байт Ієгуді», «Ісраель Бейтейну» та «А–Тнуа» під керівництвом екс–міністра закордонних справ Ізраїлю Ципі Лівні. Правляча коаліція у кнесеті має 68 зі 120 депутатських мандатів.

За даними газети «Ісраель а–Йом», представники «Лікуд» очолили міністерства оборони (Моше Яалон) і внутрішніх справ. Лівні тепер буде міністром юстиції.

Новий уряд почне роботу наступного тижня перед візитом до Ізраїлю президента США Барака Обами.

Помер один із лідерів «червоних кхмерів»

У Камбоджі помер один із лідерів режиму «червоних кхмерів», який правив у країні в 1970–ті роки, колишній соратник і шуряк їхнього ватажка Пол Пота – Єнг Сарі. У часи Пол Пота він обіймав посади прем’єр–міністра країни й міністра закордонних справ.

Так званий «Брат номер три» помер у Пномпені у віці 87 років.

За час правління «червоних кхмерів» у 1975–1979 роках у Кампучії, за різними даними, було вбито від 1,7 до 3 млн. людей, що зробило цей режим одним із найкривавіших режимів минулого століття.

Родове прізвище Меркель — Казмерчак

Канцлер ФРН Ангела Меркель має польське коріння. Якби її дід у 1930 році не змінив паспортні дані, її дівоче прізвище звучало б не Каснер, а Казмерчак. Про це пише Штефан Корнеліус, автор нової біографії глави німецького уряду, яка вийшла друком учора.

У книжці «Ангела Меркель – канцлер та її світ» уперше розкрито, що дідом Меркель був виходець із Познані Людвіг Казмерчак. Це прізвище в дитинстві носив і батько Ангели Хорст, який народився 1926 року. Тільки в 1930 році його сім’я вирішила змінити прізвище на німецький манер – Каснер.

Жінка, яка пережила п’ять пересадок органів, народила здорову дитину

Уродженка Катару Фатіма аль–Ансарі, що перенесла операцію з трансплантації п’яти органів, народила здорову дівчинку. Як повідомили лікарі клініки в Маямі (США), де з’явилася на світ дитина, це перший подібний випадок у світі. Досі було відомо про факти народження дітей у Європі жінками з двома пересадженими органами.

У 2007 році в одній із лікарень Флориди Фатімі зробили операцію, в результаті якої вона отримала донорські печінку, підшлункову залозу, шлунок, тонку й товсту кишки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>