Не відступати, не здаватися й не знати, хто твій депутат

15.03.2013

Верховна Рада VII скликання пропрацювала, а точніше, просто прожила перші 100 днів. Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва разом із Київським міжнародним інститутом соціології провів загальнонаціональне опитування, як громадяни оцінюють діяльність новообраної Ради і чи не розчарувалися у своєму виборі. Опитано думку 2 037 респондентів, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Попри те, що зі ста днів парламент реально працював тільки сім, переважна більшість виборців — 77% — не розчарувалася у своїх обранцях. Водночас стільки ж зовсім не незадоволені роботою ВР.

Картина відданості політичним кумирам виглядає так. Найбільш непохитний у виборі електорат «Свободи» — 93%. Прихильники Компартії лишаються впевненими на 86%, трохи менше не шкодують за вибір «УДАРу» — 84%, і 83% — за «Батьківщину».

Дещо розчарувалися у правильності вибору прибічники Партії регіонів — з них 69% так само «за» ПР.

Схожа тенденція спостерігається і в оцінці діяльності обраної партії.

Лише третина населення вважає, що нинішня Верховна Рада допрацює весь належний термін — до листопада 2017 року. 28% опитаних припускають можливість дострокових виборів, 37% не можуть дати прогнози. Хоча одразу після виборів, у грудні, 50% були певні, що Рада VII скликання допрацює до кінця, і лише 17% вбачали перспективу перевиборів.

Ставлення до блокування парламенту суперечливе. 43% українців сприймають цей факт позитивно, підтверджуючи наполягання опозиції на потребі дотримуватися Конституції. А 31% — негативно, вони вважають, що в країні є більш серйозні проблеми.

Переважно позитивно ставляться до облоги ВР виборці «Свободи» — 80%, «Батьківщини» — 71%, 64% прихильників «УДАРу». Сприйняття парламентської кризи у виборця Партії регіонів негативне на 49%, при цьому серед прибічників ПР «за» блокування Ради висловилися 29%.

Як розв’язати конфліктну ситуацію на центральній арені політичних боїв? 44% населення виступають за компроміс. Це переважно електорат Партії регіонів і комуністів. 21,5% опитаних, навпаки, вважають, що опозиції слід до кінця стояти на своєму. Найменше «миротворців» серед виборців «Свободи» — там 51% налаштованих радикально і 33% — за компроміс. В аудиторії «Батьківщини» це співвідношення 45 проти 38, в «УДАРу» — 46:42.

Лише 16% населення вважають, що діяльність ВР насамперед залежить від виборців. Значна частина бачить керівну силу в Президенті — 39% — або у фінансово–олігархічних групах — 30%, до яких більшість електорату ставиться вочевидь негативно (61% — проти).

При цьому половина опитаних — 51% — навіть не знають, хто є депутатом у них на мажоритарному окрузі, а ще більше — 60% — не знають, до якої фракції він належить. Як зв’язатися зі своїм депутатом, не відають 80% опитаних.