Полювання на Рибака

13.03.2013

Після того як Володимир Рибак відмовився сприяти виклику Віктора Януковича до Верховної Ради для «розрулювання» конфлікту опозиції з «кнопкодавами», фракція «УДАРу» ініціювала збір депутатських підписів із вимогою відкликати Рибака з посади спікера. Друга хвиля поки що безрезультатного блокування Ради дала зрозуміти, що влада не налаштована на діалог з опозицією і суспільством. Тож учора, працюючи в комітетах, депутати фракції Віталія Кличка зібрали понад 150 підписів, аби почати на наступному тижні реєстрацію тимчасової слідчої комісії щодо розслідування діяльності Голови ВР, яку в «УДАРі» називають «маніпулюванням службовими повноваженнями».

«Хто давав право будь–якому чиновнику апарату Верховної Ради робити висновки щодо правдивості чи неправдивості підписів депутатів?» — обурюється в коментарі «УМ» політолог з «УДАРу» Віктор Чумак, наводячи один із прикладів перевищення повноважень спікером Рибаком, коли той за наявності необхідних 150 депутатських підписів не скликав позачергову сесію. — Є питання й щодо супертермінового подання Рибаком про позбавлення мандата Сергія Власенка, хоча Регламент ВР передбачає інші терміни».

ТСК запрацює, якщо її впрова­дження підтримає 226 голосів, тобто більшість ВР. «Результати її діяльності спрогнозувати досить важко, тому що у слідчу комісію можуть увійти й «регіонали», які можуть заблокувати її діяльність, — сказав Віктор Чумак, зауваживши, що парламент «є не тільки місцем прийняття рішень, а й проведення суспільних дискусій».

Це вже не перша спроба партії Кличка посунути «регіонала» з посади Голови парламенту. Сьомого березня Окружний адміністративний суд Києва відмовився визнати пана Рибака винним у порушенні Регламенту ВР і Конституції в питанні щодо персонального голосування депутатів.