НОВИНИ ПЛЮС

06.03.2013

У Китаї передають владу й обговорюють реформу

Учора в Пекіні почали роботу Всекитайські збори народних представників. Найбільший у світі парламент (чисельністю понад три тисячі депутатів) офіційно передасть владу так званому п’ятому поколінню компартійних вождів.

Якщо затвердження Сі Цзиньпіна на пост глави держави є простою формальністю, то інші 15 пунктів порядку денного, заплановані до розгляду впродовж 12 днів сесії, сповнені інтриги. Ідеться про боротьбу з корупцією, територіальний конфлікт з Японією та політреформу. Прем’єр Вень Цзябао, який також залишає посаду молодшому наступникові, вчора заявив: «Якщо не провести політичну реформу, то можливе повторення культурної революції!».

Відомо, що витрати КНР на оборону будуть збільшені на 10,7% — до 119 млрд. дол., і це непокоїть сусідів Китаю. Видатки на органи внутрішньої безпеки зростуть на 8,7%.

Вотум недовіри уряду Молдови

Учора парламент Молдови виніс вотум недовіри уряду на чолі з лідером Ліберально–демократичної партії Владом Філатом і відправив Кабінет міністрів у відставку. За таке рішення проголосували 54 зі 101 депутата. Ініціаторами винесення вотуму недовіри виступили комуністи, демократи та група незалежних.

Влада Венесуели визнала, що Чавес майже не дихає

Президенту Венесуели значно погіршало. Про це офіційно повідомила венесуельська влада, яка досі запевняла, що Уго Чавес, який у грудні переніс четверту онкологічну операцію на Кубі, «перебуває в доброму настрої» і навіть віддає накази уряду.

Як заявив міністр інформації та зв’язку Венесуели Ернесто Вільєгас, у Чавеса «помічено погіршення функції дихальної системи, пов’язане з ослабленням його імунної системи у зв’язку з проведенням курсу хіміотерапії». Загальний стан команданте, який підхопив респіраторну інфекцію, залишається тяжким.

Будуть нові санкції проти Північної Кореї

США та Китай досягли попередньої домовленості стосовно резолюції ООН про нові санкції проти комуністичної Північної Кореї, які мають стати реакцією на третє ядерне випробування КНДР та погрози завдати ядерних ударів по США та Південній Кореї. ООНівські дипломати висловлюють надію, що проект резолюції буде готовий уже на сьогодні. Це дозволить Раді Безпеки ООН прийняти його вже до кінця тижня. Очікують, що Росія, чий представник головує в Радбезі ООН, також не вдасться до права вето, оскільки з російськими представниками при Об’єднаних Націях учора було проведено відповідні консультації, і Росія також засудила лютневе ядерне випробування Пхеньяна.

Рекорд кількості номінантів на премію миру

Нобелівський комітет зареєстрував новий рекорд кількості претендентів на Нобелівську премію миру. У списку претендентів 2013 року, під яким підвели риску 4 березня, значаться 209 прізвищ та 50 організацій (загалом 259). Попередній рекорд кількості заявок було зареєстровано 2011 року — 241.

Цього року Нобелівська премія миру буде вручена 10 грудня — у день 180–річного ювілею її засновника Альфреда Нобеля.

Зближення Греції та Туреччини

Рідкісний візит грецького прем’єр–міністра до Анкари був надзвичайно плідним, повідомляє «Євроньюз». Антоніс Самарас та його турецький колега Реджеп Таїп Ердоган не лише підписали 25 двосторонніх угод у галузях туризму, торгівлі, міграції, охорони здоров’я тощо, а й пообіцяли подолати розбіжності у двосторонніх відносинах. А там залишається не одне яблуко розбрату: роз’єднання Кіпру, спірний кордон в Егейському морі, нелегальна імміграція турків до Греції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>