Драма з кількома невідомими

05.03.2013
Драма з кількома невідомими

Іще наприкінці минулого року, коли команди вітчизняної прем’єр–ліги проводили останні поєдинки першого кола, деякі спеціалісти почали вітати «Шахтар» із достроковим чемпіонством. Водночас перед стартом другої частини чемпіонату воротар «Динамо» Максим Коваль заявив, що його команда ще не втратила шанси на «золото» й збирається боротися за чемпіонство. Жартував юний голкіпер чи в такий спосіб заряджав себе й команду на боротьбу, невідомо. Однак перший після тривалої зимової перерви поєдинок національного чемпіонату «біло–сині» відверто провалили.

 

Гра «в півноги»

По суті, гра столичного клубу з «Кривбасом» недільного вечора стала таким собі продовженням, або, якщо хочете, третьою серією єврокубкового протистояння з «Бордо», в якому фаворитський статус підопічних Блохіна знову залишився тільки на папері. 1:1 — у киян відібрала очки команда, яку в міжсезоння лихоманило від браку фінансування. І тепер динамівцям уже точно не до сміху. Перебудова, яку влаш­тував головний тренер Олег Блохін, наразі не дає позитивних результатів, і після 19 турів ПЛ «Динамо» скотилося на незнайоме, чуже, здається, навіть принизливе для клубу четверте місце. Нагадаємо, що за всю історію чемпіонатів України «біло–сині» нижче другого рядка на фініші першості не опускалися. Нині до кінця змагань — ще 11 турів.

«У матчі проти криворіжців команда грала «в півноги». Чому так сталося? Будемо розбиратися, але в цьому є також провина й тренерського штабу», — сказав про причини сенсаційної домашньої нічиєї Блохін.

У третій грі поспіль не можуть відзначитися форварди «Динамо» (а позавчора він, по суті, був один — Браун Ідейє); забиває лише Лукман Аруна. Відтак рятувати ситуацію покликали «карпатівця» Лукаса, з яким «біло–сині» в останній день трансферного «вікна» підписали орендний договір до завершення сезону. Щоправда, у грі проти підопічних Олега Тарана іспанець участі не брав.

Цікаво, що, попри серйозну чистку, Блохін виставив проти криворіжців практично всіх тих футболістів, на яких опирався і Юрій Сьомін. Ворота захищав Олександр Шовковський, який був безсилим проти чудового удару Володимира Прийомова здалеку по діагоналі. Щоправда, гостям трохи допоміг рикошет.

Бразильський принцип «Шахтаря»

Не зраджує своїм принципам і керманич «Шахтаря» Мірча Луческу. На початку чемпіонату він заявив, що зі своїми підопічними хоче побити сезонний рекорд результативності клубу. Простіше кажучи, за кожен матч у середньому «гірники» хочуть забивати не менше трьох голів. Узявши на озброєння в ЧУ бразильський принцип: ви заб’єте скільки зможете, ми — скільки забажаємо, донеччани без перешкод рухаються до четвертого поспіль чемпіонського титулу.

У матчі з «Волинню» оборона «помаранчево–чорних» не відзначалася особливою надійністю. Через позиційні помилки захисту та невпевненість голкіпера Андрія П’ятова вихованці Анатолія Дем’яненка могли забивати принаймні тричі. Інша справа, що Суботича й Ко підвела виконавча майстерність. Натомість «шахтарі», навіть граючи без дискваліфікованих Фернандіньйо та Тайсона, легко забили чотири м’ячі у ворота опонентів.

Уже сьогодні «Шахта» триматиме серйозний іспит у Дортмунді в Лізі чемпіонів.

П’яте колесо до воза?

Саме з п’ятничного поєдинку «Шахтар» — «Волинь» в українському чемпіонаті запрацювало нововведення, яке останні кілька років тестувала на міжнародній арені УЄФА. Відтепер матчі ПЛ обслуговують одразу п’ятеро представників футбольної Феміди: арбітрам у полі та на лініях допомагатимуть судді за воротами.

Досі не відомі їхні обов’язки, проте подейкують, що їхнє головне завдання — фіксація взяття воріт. Хай там як, але керманич «Шахтаря» Луческу заявив, що йому більше подобається, коли матч судить бригада з трьох осіб.

Справи другого ешелону

Попри збільшення кількості суддівських очей, багато хто з учасників матчів 19–го туру залишився незадоволеним рішеннями суддів. Здається, найбільше «на горіхи» дісталося Віктору Швецову. Обслуговуючи поєдинок між «Зорею» та «Говерлою», він, загалом, показав 15 жовтих та дві червоні картки. Притому що велика кількість попереджень, у тому числі й повторних, мала спірний характер. Зрештою, під гарячу руку Швецова потрапили футболісти обох команд. Тож, як заявив наставник ужгородців Олександр Севідов, у рівній грі «ми самі винні, що пропустили два м’ячі».

Поразка в Луганську ще більше віддалила «Говерлу» від рятівного, чотирнадцятого, місця — наразі відставання складає вже дев’ять балів.

Але з огляду на бійцівський характер ужгородської команди списувати її в першу лігу, здається, зарано. Натомість запорізький «Металург», який і досі не виграв іще жодного матчу у «вишці», вже готується до пониження в класі. Після низки тренерських відставок у команду знову повернувся Сергій Зайцев, з яким команда в минулому сезоні підвищувалася в класі.

Хай там що, а запоріжці, хоч і з боєм, але знову програли. Цього разу — «Іллічівцю». Попри те, що наставник маріупольців Микола Павлов продовжує, як Костянтин Бєсков, стежити за матчами з трибун, команда з берегів Азова сходинка за сходинкою піднімається в турнірній таблиці. Перемогу над запорізькими «металургами» іншій «металургійній» команді приніс Руслан Фомін, відзначившись голом у 27–й день свого наро­дження.

Якщо нова команда Павлова йде вгору, то попередня, з якою Микола Петрович і досі має трудовий конфлікт, опинилася на загрозливому 14–му рядку. Без своїх лідерів Романа Безуса та Євгена Селіна, які взимку перейшли в «Динамо», «Ворскла» поступилася в гостях «Чорноморцю».

Полтавці не можуть виграти вже п’ятий матч поспіль. А «моряки» Романа Григорчука здобули четверту перемогу в чотирьох домашніх матчах і на повному серйозі «окопалися» в зоні єврокубків». До речі, новачок «Чорноморця» Максим Шацьких залишився в запасі — Григорчук кинув у бій перевірені кадри.

У неприємну історію потрапила й «Таврія». Іще в першому колі підопічних Олега Лужного кидало то в жар, то в холод. Проте початок нового року взагалі не склався. Без повноцінних зборів і з серйозними кадровими проблеми сімферопольці вдома безвольно поступилися «Карпатам», які, навпаки, з приходом Ніколая Костова намацали свою гру.

«Відставка? Через кілька турів побачимо», — так прокоментував свої перспективи в «Таврії» Лужний.

Боротьба за Лігу або виживання

Іще в гіршій ситуації взимку перебував «Арсенал», який узагалі був близький до зняття з чемпіонату; тренувальні збори тривали менш як два тижні. Проте передача клубу депутатові від Партії регіонів Олександру Онищенку вдихнула в «канонірів» нове життя. Щоправда, поставити за короткий час гру розібраній команді тренер Юрій Бакалов не зміг. Як результат — розгромна поразка в Дніпропетровську — 0:3.

З одинадцяти гравців гостей, які вийшли на поле «Дніпро–арени», в першій частині сезону тверде місце в основі мав лише Домінік Адійя. З умовного резерву піднялися Йонуц Мазілу та Майкл Одібе. Капітаном став Володимир Аржанов, який повернувся в «Арсенал» транзитом через Луцьк. Шанс проявити себе отримали гравці молодіжної команди, які діятимуть поруч із новачками — Олександром Романчуком, Міланом Обрадовичем та В’ячеславом Шарпаром, котрі прийшли з «Металіста». А у воротах стояв 18–річний Богдан Сарнавський. За словами вчорашнього дублера, два з трьох голів він сам «привіз» у свої ворота. Ветеран–голкіпер Віталій Рева лишився в запасі. Не випустив Бакалов у гру й Андрія Богданова, відданого в оренду «Арсеналу» з «Динамо».

Щодо «Дніпра», то його наставник Хуанде Рамос виказав задоволення від переможного початку другого кола, в якому «дніпряни» прагнутимуть виграти перепустку в Лігу чемпіонів. Зараз «синьо–біло–блакитні» йдуть другими, у спину дихає «Металіст», який теж має шанси на ЛЧ. Щоправда, харків’янам слід попрацювати над грою в обороні. Діями своїх підопічних у матчі проти донецького «Металурга» Мирон Маркевич був незадоволений. Слобожанці вели — 3:0, однак ледве не втратили очки, коли гості «завелися» наприкінці гри.

Один із голів господарів — на рахунку Марко Девича. Своє повернення до Харкова з «Шахтаря» натуралізований серб відзначив точним ударом головою.

На тлі Девича трохи потьмянів інший «камбек» — бразильця Джексона Коельйо, який востання грав у ЧУ в сезоні 2009/2010. Нову появу на «Металіст–арені» Жажа прикрасив голевим пасом на Марлоса.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 19–й тур

«Шахтар» — «Волинь» — 4:1

Голи: Шандрук, 10 (у свої ворота); Кучер, 14; Д. Коста, 54; Едуардо, 90+3 — Бікфалві, 51).

37 721 глядач

«Іллічівець» — «Металург» (З) — 1:0

Гол: Фомін, 45

5 500 глядачів

«Дніпро» — «Арсенал» — 3:0

Голи: Зозуля, 19; Матеус, 50 (пен.); Федецький, 69

12 801 глядач

«Металіст» — «Металург» (Д) — 3:2

Голи: Марлос, 45+2; Морозюк, 61 (у свої ворота); Девич, 68 — Мораєс, 79, 88

26 500 глядачів

«Зоря» — «Говерла» — 2:1

Голи: Ідахор, 15; В. Вернидуб, 66 — Лисенко, 20

Вилучення: Ференчак, 49 — Райчевич, 45

8 000 глядачів

«Таврія» — «Карпати» — 0:2

Голи: Зеньов, 10; Гладкий, 43

Вилучення: Буссаїді, 68 («Т»)

4 500 глядачів

«Чорноморець» — «Ворскла» — 1:0

Гол: Леонардо, 35

27 256 глядачів

«Динамо» — «Кривбас» — 1:1

Голи: Аруна, 46 — Прийомов, 72

20 594 глядачі

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 19 18 0 1 56–10 54

2. «Дніпро» 19 12 5 2 34–13 41

3. «Металіст» 19 12 3 4 38–17 39

4. «Динамо» 19 12 2 5 35–16 38

5. «Чорноморець» 19 10 3 6 22–19 33

6. «Металург» (Д) 19 7 4 8 21–17 25

7. «Іллічівець» 19 8 2 8 22–21 26

8. «Зоря» 19 7 4 8 21–23 25

9. «Волинь» 19 6 5 8 19–27 23

10. «Арсенал» 19 6 5 8 18–29 23

11. «Карпати» 19 6 4 9 25–28 22

12. «Кривбас» 19 6 4 9 19–30 22

13. «Таврія» 19 6 3 10 12–23 21

14. «Ворскла» 19 5 5 9 18–23 20

15. «Говерла» 19 2 5 12 19–41 11

16. «Металург» (З) 19 0 3 16 5–47 3

Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 18, Ідейє («Динамо») — 13, Тейшейра («Шахтар»), Мораєс («Металург» (Д)), Крістальдо («Металіст»), Лукас («Карпати»/ «Динамо») — 8.