Медальний квартет

05.03.2013
Медальний квартет

Ядро метає «бронзова» багатоборка Ганна Мельниченко.

Після скандальної зміни керівництва Національної федерації легкої атлетики будь–який хоч трохи значимий міжнародний старт українських атлетів критики розглядатимуть «під мікроскопом». Тож і для спортсменів, і для тренерів, і для функціонерів принциповою справою мав стати хороший виступ на зимовому чемпіонаті Європи, що днями проходив у шведському Гетеборзі.

Українці не розчарували і порівняно з попередніми аналогічними стартами, які в 2011 році проходили в Парижі, виграли вдвічі більше нагород. Нагадаємо, що на минулому ЧЄ під дахом вітчизняні атлети здобули дві медалі: тоді запорізькі спринтерки Олеся Повх та Марія Ремень піднялися на першу й другу сходинки п’єдесталу в бігу на 60 метрів. Натомість зі Швеції наші легкоатлети привезли два «золота», «срібло» та «бронзу».

Як і в паризькому «Бер­сі», срібну медаль для України в Гетеборзі знову виграла Ремень. За відсутності своєї подруги та партнерки по «бронзовому» квартету Лондонської олімпіади Олесі Повх, яка цілеспрямовано готується до чемпіонату світу в Москві, саме Марія була головним претендентом на перемогу на 60–метрівці. До вирішального забігу турніру вихованка Костянтина Рурака пробилася, вигравши перший кваліфікаційний та півфінальний забіги. Проте у фіналі представницю Запоріжжя, яка, до речі, встановила персональний рекорд (7,10 сек.), на мить випередила болгарка Тезджан Наїмова. Титул найшвидшої спортсменки ЧЄ їй дістався після аналізу фотофінішу.

Зауважимо, що одразу після фінішу наша співвітчизниця впала на підлогу, схопившись за задню поверхню стегна. Як з’ясувалося згодом, на останніх метрах дистанції вона відчула сильний спазм м’язів.

Чоловічий суперспринт виграв Джіммі Віко з Франції (6,48).

А от чинна чемпіонка світу та бронзова призерка Олімпіади–2012 в потрійному стрибку Ольга Саладуха не дала жодних шансів засумніватися у своїй перевазі під європейським дахом. На зимовий єврофорум донеччанка їхала як власниця найкращого результату сезону в світі. Стрибнувши вже в першій спробі на 14,88 м, Ольга забезпечила собі європейське «золото» та додатково підняла планку сезонного максимуму. Срібній призерці — росіянці Ірині Гуменюк — підкорилися лише 14,30 м.

«Я дуже щаслива, я дуже тяжко працювала для здобуття цієї медалі. Я люблю Гетеборг. Моя мрія стати схожою на Інессу Кравець (у 1995 році на чемпіонаті світу у Гетеборзі вона встановила світовий рекорд для стадіонів — 15,50. — Ред.). Якщо я й надалі буду наполегливо працювати, сподіваюсь, зможу побити її досягнення», — сказала журналістам Ольга.

Приємний подарунок сво­їм наставникам піднесла Наталя Лупу, яка слідом за срібною відзнакою зимового чемпіонату світу–2012 виграла «золото» ЧЄ–2013 під дахом на дистанції 800 м. Протримавшись більшу частину дистанції за спинами опоненток, на останньому колі спортсменка з Буковини «увімкнула форсаж» і випередила фаворитку змагань — росіянку Олену Котульську та білоруску Марину Арзамасову.

У цьому ж фіналі бігла ще одна представниця України — дебютантка ЧЄ Ольга Ляхова фінішувала п’ятою.

У чоловіків на 800 м п’яте місце дебютанта Тараса Бибика можна вважати успіхом. «Золото» ж узяв поляк Адам Кщот.

В жіночій естафеті 4х100 наш молодий квартет (Краснощок, Бібік, Карандюк, Земляк) показав п’ятий час. А перемогли і в жінок, і в чоловіків бігуни з Британії. Цікаво, що чоловічу команду Туманного Альбіону встигли і дискваліфікувати, і поновити на троні.

Високий рівень вітчизняної школи багатоборства підтвердила Ганна Мельниченко, яка, вигравши «бронзу», першою з українських атлетів у Гетеборзі зійшла на п’єдестал. Долю призового місця українка вирішила лише в останньому виді програми п’ятиборок — бігу на 800 метрів. Перед заключним етапом Ганна посідала четверту сходинку, відстаючи від бронзової позиції лише на один бал. Зрештою, фінішувавши другою на «восьмисотці», наша співвітчизниця заскочила в призову трійку. Більше очок — у темношкірої француженки Нани Джиму і білоруски Яни Максимової.

Деякий час в активі української збірної була ще одна «бронза». Після дискваліфікації росіянина Павла Треніхіна в бігу на 400 м вона дісталася Володимирові Буракову. Однак після контрапеляції росіянам повернули медаль, а українець відкотився на своє попереднє, четверте місце.

На такій самій позиції опинився і наш стрибун потрійним Віктор Кузнецов, який у Гетеборзі встановив особистий рекорд — 17,02 м. Перемогу в цій дисципліні з найкращим результатом сезону у світі відсвяткував італієць Даніеле Гресо (17,70).

У стрибках у висоту єдиний з українців кваліфікацію подолав Дмитро Дем’янюк. У фіналі зі стрибком на 2,21 м він став восьмим. «Золото» — в Сергія Мудрова з Росії (2,35). У жінок найкраще злітала іспанка Рут Бейтіа (1,99).

Восьме місце в жіночій «довжині» посіла дебютантка таких змагань Анастасія Мохнюк (6,46). Перемогла ж і тут представниця Росії — Дар’я Клішина зі стрибком на 7,01 м.

У жіночій «жердині» за від­сутності росіянки Олени Ісін­баєвої першою стала британка Холлі Блісдейл — 4,67 м. У чоловіків тут переміг француз Рено Лавіленьє (6,01 м).

Відтак із двома золотими, однією срібною та бронзовою медалями українська збірна посіла четверте загальнокомандне місце.

Першими, з відчутною перевагою, в медальному заліку стали росіяни, в їхньому активі — 14 відзнак (4 «золота», 7 срібних нагород, 3 «бронзи»). Другі — британці (4—3—1), треті — французи (4—2—3).

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Американка Дженніфер Сур встановила новий світовий рекорд зі стрибків із жердиною в приміщенні. Під час національного чемпіонату Сур подолала планку на висоті 5,02 м.

Попереднє досягнення належало росіянці Олені Ісінбаєвій — 5,01 м.