Везти чи не везти?

01.03.2013

У понеділок Печерський райсуд продовжить допит свідків у справі про вбивство в 1996 році нардепа Євгена Щербаня. Нагадаємо, що суд переніс допит третього свідка обвинувачення, екс–«губернатора» Донеччини Володимира Щербаня, через його хворобу.

Натомість хвора Юлія Тимошенко, яку прокуратура підозрює у замовленні вбивства, незважаючи на своє перебування у лікарні «Укрзалізниці» в Харкові, наполягає, аби її доставили до суду. Вона навіть звернулася до голів Моніторингової місії Європарламенту Пета Кокса та Олександра Кваснєвського, а також до уповноваженого ВР iз прав людини Валерії Лутковської з проханням проконтролювати її доставку. Мовляв, пенітенціарії під різними приводами відмовляються це робити, бо влада хоче позбавити її права на захист.

Досі не зрозуміло, чи справді Ледi Ю хоче з’їздити до Києва під конвоєм, чи розраховує тим самим затягнути процес у справі, адже доти, доки її не виписано з лікарні, потенційно вона вважається хворою, тож Феміда мала б відкласти черговий допит. Хоча оперативні допити інших двох свідків — Ігоря Мар’їнкова та Сергія Зайцева — продемонстрували, що служителі Феміди затягувати судове слідство не бажають. І дарма, що, за даними захисника Тимошенко, нардепа Сергія Власенка, проти обох свідків на момент їх допиту в ГПУ було порушено кримінальні справи, тож вони нібито залежні від сторони обвинувачення.

А от Генпрокурор Віктор Пшонка вважає, що підозрювана Тимошенко не бажає брати участь у допиті в режимі відеоконференції, а наполягає на доставці, бо хоче уникнути кримінальної відповідальності. «Хіба незрозуміло сьогодні всім і всюди, що Тимошенко і захист визначили єдине правило процесуальної гри — уникнути розгляду матеріалів кримінальної справи в суді, заблокувати всі ті відеоконференції, які їй пропонувалися», — каже очільник Різницької.