Потьмянiла зірка «Барселони»

28.02.2013
Потьмянiла зірка «Барселони»

Емоцiї Лiонеля Мессi, який виявився безсилим у матчi з «Реалом». Фото Рейтер.

Величезна кількість здобутих за останні роки трофеїв та наявність у складі найкращого футболіста світу зробили «Барселону» колективним футбольним божеством. У чомусь каталонці були схожими на древньогрецьких титанів — такі ж всемогутні. По суті, переважна більшість матчів за участю «гранатово–синіх» не мала спортивної інтриги, ім’я переможця було відоме ще до стартового свистка. А найбільш показовим щодо цього став сезон 2010/11 років, коли команда під орудою Хосепа Гвардіоли виграла п’ять турнірів. Загалом, за чотири роки роботи в Барселоні Гвардіола здобув 12 трофеїв. Але, наситившись, вiн пiшов iз команди. У його наступника Тiто Вiланови — важка хвороба. І ось, зiткнувшись з органiзацiйними проблемами, «Барса» вже потроху падає з п’єдесталу...

 

Подвійний провал

На початку року, коли лідер каталонського клубу Ліонель Мессі отримував рекордний, четвертий, «Золотий м’яч», дехто із футбольних експертів припустив, що ера «Барси» триватиме, як мінімум, до пенсії аргентинського генія, який, до слова, нещодавно пролонгував контракт із «Барсою» до 2018 року. Власне, ще кілька тижнів тому підстав думати інакше не було — «гранатово–сині» з відчутною форою неслися до 22–го виграшу іспанської прімери, водночас готуючись до важливих матчів у Лізі чемпіонів та Кубку короля.

Однак стався подвійний провал — гостьова поразка «Мілану» (0:2) у першому поєдинку 1/8 фіналу Суперліги та позавчорашнє домашнє фіаско (1:3) у повторній грі півфіналу національного Кубка проти «Реалу». Експерти та вболівальники заговорили про згасання зірки під назвою «Барселона». Стало очевидно, що без Гвардіоли «гранатово–сині» вже не ті. Можливо, нічого б і не сталося, якби на посту був наступник Пепа, але у Віланови — рак, і він лікується у Нью–Йорку. Нинiшнiй другий тренер Жордi Роура не справляється зi стерном.

У пошуках струсу

Коли Гвардіола прощався з Барселоною, багато хто з футбольних спеціалістів говорив: «Нічого з грою команди не станеться. Головне для нового наставника — не заважати футбольним геніям Мессі, Хаві, Іньєсті». Власне, i за відсутності Віланови «Барселона» грає у звичний футбол, довго контролюючи м’яч. Проте без вогника в очах, без максимальних швидкостей пройти захист мiцних опонентів каталонцi вже не можуть. Просто у них немає альтернативного плану на гру, адже раніше завчений сценарій збою не давав.

Виходить, що опоненти призвичаїлися до грізного суперника й так просто завести м’яч у свої ворота вже не дозволяють. «Останнім часом ми досить добре виглядаємо на «Камп Ноу». Нарешті ми здобули впевненість у матчах із «Барселоною», — сказав лідер «Реалу» Крiштiано Роналдо після позавчорашньої перемоги.

«Зрозуміло, що Мессі — це Мессі, якому ще грати і грати. Але сьогоднішньому складу потрібний струс, потрібні нові гравці, причому, знову ж таки, високого рівня. Водночас той факт, що нинішній тренер «Барселони» через серйозну хворобу керує командою на великій відстані, негативно впливає на хлопців», — дав влучну оцінку каталонському клубу легендарний італійський футболіст Сандро Маццола.

Нагадаємо, що, ставши біля керма «Барси», Гвардіола «під себе» перебудував команду й практично повністю оновив склад. Вочевидь «старі» футболісти втомилися від гучних перемог і «закостеніли» на чемпіонському троні. А можливо, Хосеп просто вичавив усі соки зі своїх підопічних і, зрозумівши безперспективність подальших дій, залишив клуб.

Помста за «Золотий м’яч»

«Король помер. Хай живе новий король», — виголосять уболівальники «Реалу». Важко сказати, наскiльки затягнеться криза в «Барселоні», проте в позавчорашньому кубковому матчі «реалісти» продемонстрували справді висококласний футбол. «Мої партнери були неперевершені — за гру проти «Барселони» я б їм поставив найвищий бал. А гра в захисті — це просто ідеал», — прокоментував дії одноклубників воротар Ікер Касільяс, який заліковує травму. Особливо старався Кріштіано Роналдо, на рахунку якого «дубль». На думку окремих уболівальників, у такий спосіб португалець помстився Мессі за програш у боротьбі за «Золотий м’яч».

Цікаво, що одну з кращих своїх ігор мадридці продемонстрували в час, коли клуб готується розірвати контракт iз тренером Жозе Моуріньйо. Хай там як, а, прощаючись із «Реалом», португалець став на крок ближчим до виграшу другого за три роки Кубка короля. Купа позитивних емоцій, отриманих на переповненому «Камп Ноу», може додати «королівському клубу» сил у битві за Лігу чемпіонів, де востаннє мадридці перемагали в 2002 році.

 

ВИЗНАННЯ

Музей і вулиця

Якщо Жозе Моуріньйо підкорить Лігу чемпіонів з «Реалом», він стане першим, кому вдасться виграти Суперлігу з трьома різними клубами. Але на батьківщині португальця — в Сетубалі — не стали чекати рекорду, а з нагоди 50–річчя наставника вже в березнi готові назвати вулицю його ім’ям та відкрити музей, де серед іншого виставлять копії всіх виграних Моуріньйо трофеїв.

 

ТАБЛО

Кубок Іспанії. 1/2 фіналу (матч–відповідь). «Барселона» — «Реал» — 1:3 (Х. Альба, 90 — К. Роналдо, 13 (пен.), 57; Варан, 68; перша гра — 1:1).

* * *

Кубок Англії. 1/8 фіналу. «Евертон» — «Олдхем» — 3:1.

* * *

Чемпіонат Італії. Останній матч 26–го туру. «Болонья» — «Фіорентина» — 2:1.

* * *

Кубок Франції. 1/8 фіналу. «Сошо» — «Труа» — 1:2, «Евіан» — «Гавр» — 3:1, «Сент–Етьєн» — «Лілль» — 3:2.

* * *

Спаринг. «Динамо» (К) — «Краснодар» (Росія) — 0:0.