...І сукня як ікона

27.02.2013
...І сукня як ікона

«Церковний» одяг від Дольче й Габбана. Фото Рейтер.

Останні два дні для світських хронікерів пройшли під знаком «Оскара» – вбрання та поведінку зірок на самій церемонії та вечірці після неї обговорюватимуть ще довго. Проте справжніх цінителів мистецтва моди з пантелику не зіб’єш. Їхні погляди навіть цими днями прикуто до Мілана, де завершується передостанній (перед паризьким) із чотирьох головних тижнів моди сезону осінь–зима/2013–2014.

Свої колекції в «північній столиці» Італії продемонстрували понад 70 дизайнерів та брендів. Головні тренди — поєднання на перший погляд непоєднуваних матеріалів та фактур (шифон із хутром, кашемір із тафтою, товсті гольфи з елегантними босоніжками тощо) та безумовна жіночність. Підкреслювати її можна й довгими спідницями та напівпрозорими тканинами, як в аристократичній колекції Альберти Ферретті, так і об’ємними брючними костюмами і светрами грубого плетіння «під кежуал», в яких жінка виглядає тендітною й беззахисною. А, скажімо, Джорджіо Армані у своїй колекції поєднав перше й друге, не розмінюючись на дрібниці.

Одним із найяскравіших був показ колекції творчого дуету Доменіко Дольче і Стефано Габбана, які ніби вгадали, що головною темою лютого буде зречення Папи Римського. На створення колекції дизайнерів надихнула церква: моделі виходили на подіум у сукнях та жакетах, розшитих золотими хрестами, принтами й візерунками з бісеру у вигляді ікон, картин із ликами святих тощо.

Головний дизайнер будинку моди Emilio Pucci Пітер Дундас показував свою колекцію одним із останніх, і не розчарував. Основна «фішка» модниці за версією Дундаса — високі богемні чоботи й замшеві ботфорти різних кольорів довжиною аж до сідниць. Носити їх треба з мереживними міні–сукнями й барвистими міні–спідницями (що коротше міні, то краще), шовковими довгими блузами та шортами.

Впадає в око вибір кольорової гами — цього разу більшість дизайнерів, які раніше уникали чорного, пропонують шанувальницям моди повернути цю класичну барву у свій гардероб. Хоча забувати про яскраві кольори в будь–якому разі не слід.