«А лiжка мають бути довшi!»

27.02.2013

Перш ніж провести футбольне Євро–2012, Україна відточувала організаторську майстерність на континентальних змаганнях значно нижчого рангу. Нагадаємо, що в 2009 році Донецьк та Маріуполь приймали ЧЄ серед юних футболістів віком до 19 років. Вочевидь за схожим сценарієм працюють і в Європейському вiддiленнi Міжнародної федерації баскетболу. За два роки до старту в Україні чоловічого Євробаскету нашій країні належить провести чемпіонат континенту серед кадетів (до 16 років).

 

Один для всіх

Усі поєдинки юнацького ЧЄ прийматиме київський Палац спорту. Зазвичай, для турнірів такого формату «бронюють» кілька спортивних арен, проте в Києві спробують втиснутися в одне приміщення. «Це дуже зручно, адже нам не треба розділяти персонал, використовувати додаткові робочі приміщення», — каже голова департаменту ФІБА–Європа з проведення змагань та суддівства Річард Стокс.

Як свідчать члени оргкомітету, столичний ПС зможе вмістити два ігрові майданчики. «Арену Палацу спорту буде розділено на дві частини звуконепроникною шторою, щоб не було чути свистків та звуків. Наразі ми опрацьовуємо можливість її встановлення. Це головна вимога до цієї споруди, решта влаштовує інспекторів», — заявив Маркіян Лубківський, якому після Євро–2012 довірили курирувати амбіційний баскетбольний проект.

І справді, особливих проблем із проведенням кадетського ЧЄ в Києва виникнути не повинно. Вірить у це й Річард Стокс: «З місцевими можливостями для проведення змагань ми добре знайомі ще з 2004—2006 років, коли тут проводився «матч зірок Євроліги ФІБА» і «фінал чотирьох» Кубка Європи. Але, зазначу, багато що змінилося з тих пір, особливо в останні роки — реконструювали Палац спорту, побудували нові готелі».

І з думкою про майбутнє

Лубківський дивиться у майбутнє й уже готується вирішувати проблеми, пов’язані зі змаганнями дорослих баскетболістів: «Під час підготовки до Євробаскету–2015 готелі мають вирішити питання довжини ліжок — вони повинні бути такими, щоб хлопці високого зросту могли комфортно відпочити».

Щоправда, Стокс зазначає: «Зараз ми займаємося переважно питаннями кадетського чемпіонату Європи — до 2015 року в нас буде ще багато візитів, а Україні належить іще пройти довгий шлях».

Першочергове завдання України на шляху до проведення Євробаскету — зведення спортивної інфраструктури, яка б відповідала міжнародним стандартам. «У Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Харкові та Львові буде збудовано нові спортивні комплекси, до того ж буде реконструйовано Палац спорту в Києві та Дніпропетровську», — сказав віце–прем’єр–міністр Олександр Вілкул під час засідання координаційного комітету з підготовки та проведення Євробаскету–2015.

Для 24 національних збірних, які братимуть участь в турнірі, мають звести ще й тренувальні універсальні майданчики. Планується, що на їхній базі після завершення баскетбольного турніру запрацюють дитячо–юнацькі спортивні школи.

Загалом, як відзначив Олександр Вілкул, фінансові витрати з підготовки України до Євробаскету–2015 нестимуть передусім приватні інвестори на умовах державно–приватного партнерства.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Під час «Діалогу з країною» Президент Віктор Янукович підтримав ідею розділення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту на два окремі відомства. «Я визнаю, що об’єднання Міністерства спорту з Міністерством освіти було помилкою. Я приймаю зараз рішення і уперше говорю про це: ми відокремимо спорт і молодь від освіти», — сказав глава держави.

Відтак профільний міністр Дмитро Табачник уже готується до поділу. «Очевидно, що коли на горизонті з’являються такі велетенські спортивні проекти, як чемпіонат світу з легкої атлетики серед юніорів, чемпіонат Європи з баскетболу і підготовка заявки на Олімпіаду–2020, для розвитку інфраструктури необхідно надати цьому питанню більш високий статус», — визнав Табачник.