У боротьбi за золотi «снiжинки»

27.02.2013
У боротьбi за золотi «снiжинки»

Історична перемога американських лижниць на ЧС. Фото з офіційного сайта змагань.

Перемога росіянина Олександра Легкова на цьогорічних змаганнях елітних лижників «Тур де Скі» підтвердила, що в лижах наші північні сусіди повертаються на передові позиції, які колись займали їхні попередники з СРСР. Не секрет, що в останні роки титул короля лижних гонок носив норвежець Петер Нортуг — володар двох олімпійських та семи світових чемпіонських титулів. Та на цьогорічному ЧС, який триває в італійському Валь–Ді–Фіємі, Нортуг наразі не виграв іще жодної гонки. Щоправда, досі розігрували нагороди лише на коротких дистанціях, де позиції Нортуга не настільки міцні, як у марафоні. Проте норвежець уже заявив: «Мені набридло програвати».

Двічі його обскакали росіяни на чолі з Микитою Крюковим, які виграли індивідуальний та командний спринт. Іще однієї невдачі Нортуг зазнав у скіатлоні (гонка почергово двома стилями), де тріумфував багаторазовий переможець «Тур де Скі» швейцарець Даріо Колонья.

Українцям, які виступають у Валь–Ді–Фіємі, похвалитися нічим. Так, в індивідуальному спринті найшвидшим із наших — 56–м — був Олексій Швидкий. У командному спринті дует Руслана Переходи та Мирослава Білосюка показав 19–й результат, а в скіатлоні найвище піднявся Віталій Штунь, який фінішував 49–м.

Натомість у жінок усе доволі прогнозовано. Тут практично безроздільно панують співвітчизниці Нортуга, які виграли три з чотирьох гонок. Учора на дистанції 10 км вільним стилем тріумфувала Тереза Йохауг, яка на 10,8 сек. випередила імениту партнерку по збірній Марет Бйорген. Щоправда, перед тим Бйорген здобула дві золоті медалі — в індивідуальному спринті та скіатлоні. Як свідчить офіційна статистика, 32–річна уродженка Тронхейма стала першою в історії лижницею, якій вдалося виграти спринтерську гонку на чемпіонаті світу з перервою в десять років. Цікаво, що в 2003 році ЧС також проходив у Валь–Ді–Фіємі.

Варто додати, що на цьому італійському курорті сталася ще одна історична подія. Завдяки Кіккан Рендель та Джессіці Діггінс, які виграли командний спринт, збірна США здобула перше «золото» планетарних форумів. Щодо українок, то Марина Анцибор та Ірина Лелетько в цій гонці посіли 19–те місце; у спринті кращою з наших співвітчизниць стала Тетяна Антипенко (50–та позиція), у скіатлоні та на 10 км вільним стилем — Валентина Шевченко (21–ша та 22–га відповідно).

Окрім лижних гонок в Італійських Альпах також ведуть боротьбу за медалi ЧС стрибуни з трампліна та двоєборці. На відміну від лижників, Україна тут має куценьке представництво. Скажімо, на «короткому» трампліні не змагався жоден українець, а в турнірі двоєборців заявлений лише Віктор Пасічник. Трамплін HS106 та 10 км вiн пройшов із 40–м результатом.

 

ОВВА!

Срібло й франки

Починаючи з 1952 року, призерів чемпіонатів світу з лижних видів нагороджують медалями, стилізованими під сніжинку. Цікаво, що з того часу їхній стиль, розроблений швейцарським дизайнером Алексом Діггельманном, не зазнав жодних змін. Виготовляють їх із чистого срібла з дотриманням спеціальних «рецептів», а їхня вартість становить 130 доларів.

Окрім медалей, призери ЧС–2013 отримають і фінансову винагороду: за перше місце — 16 тис. швейцарських франків, за друге — 10 тис., за третє — 6 тис.