«Тріумфальна» арка для «Будки»

22.02.2013
«Тріумфальна» арка для «Будки»

Центровий «Будки» Михайло Анісімов під кільцем суттєво переважав своїх опонентів із «Тріумфу». Фото з сайта del.tones.livejournal.com.

Другий рік поспіль представник української Суперліги гратиме у чвертьфіналі Єврокубка. Минулого сезону до такої стадії сягнув дебютант турніру — БК «Донецьк», нині спромігся київський «Будівельник», ставши першим у групі I раунду «топ–16». Наступним опонентом киян — уже в матчах «на виліт» — стане «Спартак» із Санкт–Петербурга.

На відміну від першого групового раунду Єврокубка, коли «Будка» лише після останнього туру вискочила на чільну позицію у своєму квартеті, у «топ–16» підопічні Айнарса Багатскіса постійно перебували в ранзі лідера «пульки». Після двох стартових перемог узагалі здалося, що кияни достроково забронюють собі місце у чвертьфіналі. Проте два невдалі поєдинки столичної команди загострили турнірну боротьбу в квартеті до максимуму. Якби кияни позавчора вдома поступилися підмосковному «Тріумфу» — одразу чотири команди набрали б однакову кількість очок. Тож у гостей із Люберців слід було вигравати.

Після двох чвертей команда Багатскіса «горіла» з різницею в шість пунктів, і дехто із 2800 уболівальників у Палаці спорту вже готувався рахувати додаткові показники, аби зробити підсумкову розстановку в групі. Проте поступатися в «найважливішому матчі зими» — а саме так піар–служба «будівельників» охрестила двобій із росіянами — столичні баскетболісти не збиралися. Одразу після великої перерви кияни ошелешили опонентів неймовірним пресингом, проти якого гості не знайшли аргументів. Третю десятихвилинку «Тріумф» програв iз рахунком 21:10, і в заключній, у грі на зустрічних курсах, господарі також були сильнішими.

Загалом, у цьому матчі «Будівельник» виграв боротьбу під щитами — 37 підбирань проти 28 у гостей. А ще кияни продемонстрували значно кращий відсоток влучності у кидках як із ближчої відстані, так і з–за «дуги», та суттєво менше фолили. Уже на початку четвертого періоду в ­трьох гравців «Тріумфу» було по 4 персональні фоли. А за три хвилини до фінальної сирени син головного тренера москвичів Сергій Карасьов завалив на паркет одразу двох киян — американця Малкольма Ділейні та потужного Михайла Анісімова.

Упевнену гру «Будки» на останніх хвилинах Палац спорту вітав оваціями стоячи. Тепер 6 березня — виїзд до Пітера; матч–відповідь — за тиждень у Києві.

Нагадаємо, що минулого року донеччани на цьому етапі не змогли подолати «Летувос рітас», залишившись за бортом «фіналу чотирьох».

 

ТАБЛО

Кубок Європи. Другий груповий раунд. 6–й тур. Група I. «Будівельник» (Україна) — «Тріумф» (Росія) — 88:77 (21:21, 16:22, 21:10, 30:24; Ділейні (26), Анісімов (16) — Маккі (17), С. Карасьов (15)), «Будучность» (Чорногорія) — «Банвіт» (Туреччина) — 66:50.

Підсумкове становище: «Будівельник» — 4 перемоги / 2 поразки, «Будучность», «Банвіт» — 3/3, «Тріумф» — 2/4.

Підсумкове становище в групі J: «Більбао», «Валенсія» (Іспанія) — 4/2, ВЕФ (Латвія) — 3/3, «Німбурк» (Чехія) — 1/5.

Підсумкове становище в групі К: «Локомотив–Кубань» (Росія) — 5/1, «Спартак» (СПб, Росія), «Зельона Гура» (Польща) — 3/3, «Кахасоль» (Іспанія) — 1/5.

Підсумкове становище в групі L: УНІКС (Росія) — 4/2, «Ульм» (Німеччина), «Галатасарай» (Туреччина) — 3/3, «Црвена звезда» (Сербія) — 2/4.

Чвертьфінальні пари: «Будівельник» — «Спартак», «Більбао» — «Ульм», «Локомотив» — «Будучность», УНІКС — «Валенсія».

* * *

НБА. «Шарлотт» — «Детройт» — 99:105 (Кравцов «Д» — 13 хв., 6 очок, 4 підбир., 3 фоли, «+5»).