Корова з пробірки

21.02.2013

У рамках проекту «Село майбутнього», реалізація якого на Харківщині розпочнеться вже цього року, збудують перший в Україні селекційно–генетичний центр. Там буквально з пробірок будуть вирощувати голштинівську породу корів, які дають по 35 літрів молока на день. Технологію виведення унікальних теличок область придбає в Ізраїлі. «Йдеться про корів, які в середньому дають близько 13 тисяч літрів молока на рік, тоді як в Україні цей показник не набагато перевищує 4 тисячі, — каже заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов. — Черга на ізраїльських теличок розписана у світі на п’ять років уперед, але нам вдалося отримати дозвіл на ввезення певної кількості ембріонів поза конкурсом».

За словами чиновників, згаданий проект передбачає будівництво не лише селекційно–генетичного центру та сучасної молочної ферми, а й введення особливої системи контролю за якістю молока. У цей об’єкт ізраїльські та канадські інвестори планують вкласти майже 150 мільйонів доларів. Правда, всі ці капіталовкладення держава згодом відшкодує. В інший спосіб, переконують управлінці, залучити інвестиції у вітчизняну тваринницьку галузь наразі не вдається.

Як «УМ» уже повідомляла, «Село майбутнього» планують збудувати на межі Харківського та Валківського районів області. Окрім тваринницького комплексу, там зведуть житлові будинки для фермерів, теплиці на закритому ґрунті та овочесховище. До 2016 року сюди планують залучити більше мільярда гривень як державних коштів, так і приватних інвестицій. «Це амбітний і масштабний проект, якого до цього часу ще не було в Україні, — каже Юрій Сапронов. — Ми сподіваємося, що після його практичної реалізації діюча в країні модель тваринництва буде повністю замінена на користь більш продуктивної».