НОВИНИ ПЛЮС

21.02.2013

Молдова вже ближче до ЄС, ніж Україна

Молдова має усі шанси, щоб ратифікувати свою угоду про асоціацію з Євросоюзом ще цього року. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, який відвідав Кишинів разом із чільними дипломатами Швеції та Великої Британії. Як зауважив очільник польського МЗС, Молдова почала переговори про асоціацію з ЄС після України, але в євроінтеграційному процесі Кишинів швидко наздогнав Київ.

Сікорський повідомив, що у зв’язку з майбутнім самітом «Східного партнерства» у листопаді кожна друга нарада міністрів закордонних справ ЄС буде присвячена питанню сусідів на сході. Нині триває обговорення, чи в остаточну програму «Партнерства» вводити перспективу членства його учасників в Європейському Союзі.

У Ємені на житловий квартал упав літак

За даними станом на середу, кількість смертельних жертв позавчорашнього падіння військового літака Су–22 на житлові квартали столиці Ємена — міста Сана — зросла до 12 осіб. Ще 22 людини отримали поранення, повідомляє агенція «Франс пресс».

Літак виконував навчальний політ. Пілот встиг катапультуватися. Причини аварії наразі не встановлено.

Лавров і Ештон не домовилися щодо віз

Позавчора у Брюсселі відбулася зустріч міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з високим представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон. Сторони обговорили низку міжнародних питань, зокрема події в Сирії та Малі. Євросоюз запропонував Росії долучитися до тренувальної місії ЄС з урегулювання ситуації у Малі.

При цьому Брюссель і Москва не змогли зрушити з місця в питанні послаблення візового режиму для росіян. Каменем спотикання є небажання ЄС включити в договір про спрощення візових формальностей пункт про скасування віз для власників службових паспортів РФ. Таким чином, інформує сайт Newsru.com, пересічні російські громадяни не отримали послаблень через те, що їхня держава активно бореться за ще більші послаблення для російських чиновників.

В Ізраїлі формується коаліційний уряд

Біньямін Нетаньяху формує новий коаліційний уряд Ізраїлю. Першим партнером глави правого блоку «Лікуд» стала Ципі Лівні — колишня глава МЗС Ізраїлю, яка очолює лівоцентристську партію «Ха–Тнуа». В новому уряді пані Ципора отримає портфель міністра юстиції та посаду куратора мирного процесу з палестинцями.

«Ізраїль нині потребує широкого коаліційного уряду», — заявив чинний глава кабміну Нетаньяху, чия політична сила на парламентських виборах набрала значно менше голосів, ніж на попередніх. Для необхідної більшості Нетаньяху бракує ще 24 депутатів, яких він шукатиме у 12 партіях, що пройшли до Кнесету.

Пограбування століття і пограбування місяця

В аеропорту Брюсселя в понеділок увечері восьмеро зловмисників без жодного пострілу пограбували фургон інкасаторів із дорогоцінними каменями на загальну суму 40 млн. євро. Вантаж до швейцарського Цюриха переправляв Антверпенський діамантовий центр, який є світовою столицею ювелірної торгівлі. Фахівці називають цю крадіжку однією з найбільших в історії діамантового бізнесу. Залишається загадкою, як восьмеро озброєних чоловіків змогли пробратися на злітну смугу міжнародного аеропорту. «Беручи до уваги великий попит на діаманти, існує велика ймовірність того, що ми ніколи не побачимо вкраденого», — заявила речниця Антверпенського діамантового центру Каролін де Вольф.

Афганістан: кількість жертв серед цивільного населення зменшилася

Кількість загиблих серед мирних мешканців в Афганістані за 2012 рік становила 2754 особи, тобто знизилась на 12% у порівнянні з даними за 2011 рік. Про це йдеться у звіті, оприлюдненому ООН. Водночас зросла кількість поранених (4805). У 81% випадках загибель цивільних була спричинена нападами повстанців–талібів. Водночас у звіті наголошується на іншій тривожній тенденції: минулого року в сім разів у порівнянні з 2011–м зросла кількість убитих та поранених чиновників. Це свідчить, що таліби обрали тактику залякувань і вбивств представників державного апарату та адміністрації. НОВИНИ ПЛЮС

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>