Загалом уряд пропонує виключити зі сфери державного цінового регулювання низку продуктів — яловичину, свинину без кістки, філе курки та будь–яке м’ясо іншої птиці, ковбасні вироби найвищого ґатунку, соняшникову олію, курячі яйця тощо.
Експерти підраховують, наскільки зростуть ціни на зазначені продукти харчування. А тим часом уряд хоче посилити контроль над молокопереробною галуззю. Так, якщо раніше під державне регулювання підпадали тільки м’які сири жирністю до 9%, сметана жирністю до 20% і вершкове масло — до 72,5%, то відтепер Кабмін хоче формувати вартість усієї без винятку продукції з молока.
«Це проблемне питання, але таке рішення уряду і, відповідно, дешева «молочка», буде вигідне, наприклад, пенсіонерам. З іншого боку, загальновідомо, скільки сьогодні на ринку, в тому числі й ринку молокопродуктів, використовується штучних замінників. Якщо дивитися з цієї точки зору, то виробники замість натуральної сировини просто додаватимуть більше замінників. А якісна продукція завжди коштує дорого», — каже «УМ» доктор економічних наук Київського національного університету ім. Гетьмана Тетяна Оболенська.
Самі виробники вже напоготові згортати виробництво. «В минулому році ліквідували державну інспекцію з регулювання цін на молокопродукти. Здавалося, галузь виживе. Проте декілька місяців тому її повернули зі ще більшими повноваженнями! Нині вітчизняні виробники просто не в змозі добитися, наголошую, мотивованого підвищення цін на свою продукцію. Тому, щоб уникнути збитків і обійти обмеження, накладені державою, змушені вигадувати нові назви для продукції. Наприклад, не звичайне молоко, а молоко з певним відсотком жирності», — пояснює «УМ» директор Гайсинського молокозаводу, що на Вінниччині, Тарас Осадчий. «Якщо за останні декілька років закупівельна ціна молока зросла з 1,5 грн. до 2,5 грн. за літр, то ми просто не можемо не підвищити вартість нашої продукції», — обурюється Тарас Володимирович.
«Наша держава давно не гравець на свiтовому «молочному» ринку. Нині в Україну запускають таких потужних виробників «молочки», як білоруси. Ми і так не конкурентоспроможні, а така реакція держави геть знищить молочну галузь. На Вінниччині з 26 «молочних» підприємств лише за останній рік зупинилися 13. Ініціатива уряду — це новий удар, — оцiнює директор Гайсинського молокозаводу. — Рентабельніше буде взагалі зупинити виробництво».
«Ціни на «молочку» зростають лише тоді, коли на ринку дорожчає сировина. Нині тут намічається тенденція до здорожчання закупівельної ціни приблизно на 50%. Відповідно, має зрости і вартість кінцевого продукту. Якщо держава штучно стримуватиме ці процеси, нічого доброго для молочної галузі й українських виробників це не принесе», — констатує економіст Обухівського молокозаводу Київської області Дарія Осадча.