Країна ям i вибоїн

19.02.2013
Країна ям i вибоїн

Пробиті шини, погнуті ковпаки, відламані на бездоріжжі бампери автолюбителі–мітингарі позносили до офісу «Укравтодору». Фото УНІАН.

Відламані бампери, проколоті шини, відбиті фари і погнуті диски — такі «наслідки» їзди нашими шляхами вчора автолюбителі принесли під головний офіс «Укравтодору» в Києві. З плакатами «Укравтодор», будь мужиком! Відремонтуй дороги», «Я плачу! Де мої дороги?» та вигуками на кшталт «З’їздив в Умань — влетів на 3 тис. грн.» більше півсотні постраждалих власників автівок пікетували дорожників.

«Коли чиновники не чують — люди виходять на вулицю. Щодня тисячі автомобілістів столиці та інших міст виїжджають зі своїх гаражів і не знають, як повернуться додому: з пробитим колесом чи погнутим диском. Вартість збитків навіть неможливо підрахувати», — обурювався у розмові з «УМ» один iз пiкетникiв, голова Київського міського осередку партії «Демократичний Альянс» Максим Панов.

Проблема доріг зібрала всіх: від власників позашляховиків до користувачів найпростіших автівок. «На дорозі немає значення, чи ти депутат, чи звичайний автовласник. Всі їздимо по однаково жахливих дорогах, окрім Президента і Прем’єра — у тих, звісно, дороги добрі. Поміняти колесо — це 2–3 тисячі гривень. Якщо його міняти щомісяця, це вилітає в добру копійку», — не менше інших обурювався «УМ» народний депутат і власник Range Rover Vogue Олег Ляшко, який через погане дорожнє покриття проколов шини на Стратегічному шосе.

«Майже два тижні моя автівка перебуває в ремонті, я вимушений їздити на метро. Розбив машину на проспекті Перемоги — між метро «Святошин» і «Житомирська», де просто аномальні ями, власне, як і по всьому місту. Вже на сьогодні сума ремонту становить 3—5 тис. грн. Якщо раніше крали, то тепер безбожно грабують», — резюмує у розмові з «УМ» водій Юрій Андреєв.

Учора проблему дорiг визнав і глава Київміськдержадміністрації Олександр Попов, який заявив, що терміни експлуатації дорожнього покриття вичерпали 85% столичних доріг загальною площею 26 млн. кв. м. «Необхідно негайно провести капремонт 300 тис. кв. метрів доріг», — наголосив Попов. У відповідь активісти дивуються: тих грошей, що виділяються, має вистачати з надлишком. «У 2011 році ми дослідили, що держава виділяє на ремонт доріг прибудинкових територій мільйонні суми, які не відповідають реальним затратам. Згідно з документами, отриманими з КМДА, на ремонт квадратного метра виділяється 300 грн. Водночас приватні компанії готові відремонтувати всього за 80 грн. На нашу думку, 220 гривень з кожного метра «Київавтодор» краде», — пояснює «УМ» заступник голови партії «Демократичний Альянс» Андрій Богданович.

Долучилися до акції протесту і власники велосипедів, які нарікають, що й узбіччя перебувають у вкрай занедбаному стані, а подекуди їх узагалi немає.

Протестувальники вимагали не лише ліквідувати дорожні пошкодження, а й надати графіки виконання дорожніх робіт. Ще одна вимога — дотримуватися процедури складання протоколів про ДТП у випадку пошкодження авто через неналежний стан дорожного покриття. Бо iнакше вiдсуджувати в «Укравтодора» збитки за шкоду, якої завдали автiвцi ями на дорогах, просто неможливо.

«Дороги зникли, їх немає. За що ж ми, автовласники, платили дорожній збір?! Хай або повернуть нам гроші, або, врешті–решт, візьмуться за ремонт», — каже один з організаторів акції, журналіст Андрій Черніков.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>