Cварилися банкіри, а зникло… телебачення

14.02.2013

Два тижні, як зник з екранів уже знайомий значок телеканала «Академ TV» — одного з трьох у Сумах. Журналісти відправлені в безоплатну відпустку; їх незакінчені програми чекають кращих часів, але чи дочекаються?

«УМ» писала про конфліктну ситуацію, що склалася навколо сумської Української академії банківської справи. Нацбанк, звільнивши з посади свого вишу ректора Анатолія Єпіфанова, вирішив реформувати навчальний заклад. Тобто перетворити в інститут, підпорядкувавши Київському університету банківської справи. Зазначимо: університету, що поступається академії і віком, і навчальною базою. Численні виступи студентів, викладачів, громадськості — до прийняття звернень на сесії міської ради та особистого втручання голови облдержадміністрації Юрія Чмиря — поки ситуації не вирішили. Натомість в академію нагрянули перевірки Нацбанку.

Але яке відношення має «Академ TV» до проблем УАБС? Річ у тім, що починалося академ–телебачення з аматорської студії академії, розповів директор телеканала Петро Гученко на зібранні в обласному прес–клубі. В 2005 році нове телебачення отримало ліцензію, здобуло право мовлення, а академія стала одним із його засновників. Через два роки НБУ вимагає, аби академія вийшла з числа засновників, мовляв, це суперечить статуту. Але на той час уже було закуплене й змонтоване вартісне обладнання, і студія розмiщувалася в орендованих приміщеннях академії. Там і залишилася. Але документи, що чітко визначали б стосунки вишу та телеканала, як слід оформлені не були. Реально існуючий обмін чималих таки інформаційних послуг телебачення на оренду не зафіксували належними угодами. Отож чергова комісія НБУ прийшла й просто опечатала апаратно–студійні приміщення канала. «Нас для цього не покликали, — каже Петро Гученко. — У приміщенні навіть залишилася ввімкнута апаратура. Уявіть: досить непланового відключення електроенергії і з тим обладнанням могло статися що завгодно. Коли ми почали переконувати, що так не можна робити, члени комісії просто знеструмили ці приміщення. Доступу туди ми не маємо».

«Зрозуміло, що є якісь господарчі порушення, — погоджується головний редактор канала Раїса Стоян. — Але ж є інші способи вирішити проблему. Зробити припис, накласти штраф, установити термін виправлення. Але заборонити вихід в ефір!..»

Засновники телеканала наразі не заявляють своєї позиції публічно. А Петро Гученко стверджує: «Першого лютого закінчила роботу комісія і того ж дня я звернувся з листом, аби вирішити цю ситуацію. Поки у відповідь — нічого».

Вихід для канала наразі залишився один, кажуть його керівники. Це — пошук нового приміщення й переїзд. Процедури потребують і часу, і значних коштів. Тож директор повідомив колективу, що за бажання люди можуть шукати іншу роботу: конкретних обіцянок він їм дати не може.

Так «Академ TV» стало заручником взаємин НБУ—УАБС. І чи лише господарчі причини тут мають місце? Адже, закриваючи канал, працівники Нацбанку не могли не розуміти, що за цим — і питання свободи слова. Бо ж недарма висловлюються думки, що дана ситуація в Сумах і схожі в Україні є початком підготовки до виборів–2015, перед якими влада не схоче чути думки іншої, ніж власна.

«Які б конфлікти не виникали, не повинен страждати творчий колектив і отак раптом закриватися медіа–засіб, — переконаний голова обласної організації Національної спілки журналістів України Віктор Бойко. — Тому спілка однозначно захищатиме творчий колектив. Але хочеться попередити, вже вкотре: всі ЗМІ повинні навести лад у своїх документах. Бо якісь проблеми щодо цього зможуть послужити приводом для припинення їх роботи».