Міністри сільського господарства країн–членів Євросоюзу зібралися в Брюсселі на нараду щодо «м’ясного» скандалу, передає Бі–Бі–Сі. Тоніо Борг, єврокомісар iз питань охорони здоров’я, пояснив пресі, що мета переговорів за участі аграрних міністрів — як відновити довіру споживачів до європейських м’ясних продуктів, адже з’ясувалося, що виробники аж 16 країн ЄС під виглядом яловичини клали у свої гамбургери та ковбаси конину. Перше, що непокоїть європейців, — це омана споживача. А от інформацію про те, що разом iз конячим м’ясом в організм людини може потрапити препарат, яким лікують коней, але який є шкідливим для людини, в Єврокомісії спростовують.
Почався скандал ще в січні, коли ірландські інспектори виявили конину в гамбургерах, якi продавали як напівфабрикат у низці британських супермаркетів. Пізніше у Франції, Німеччині, Швеції у кількох видах заморожених продуктів було виявлено ледь не 100–відсоткова наявність конячого м’яса у продуктах, що маркувалися як виготовлені з яловичини. Слід потягнувся до румунських постачальників м’яса. Та Бухарест заявив, що конину країна не експортує у вигляді фаршу і взагалі все маркує чесно. На сьогодні ЄК установила: до виготовлення «обманок» iз вмістом конини причетні не тільки Румунія, а й 16 країн Союзу.