Азаров вилікує саботажників

14.02.2013

Учора на засіданні уряду темою №1 був скандал навколо ліцензування лікарських препаратів. Прем’єр–міністр Микола Азаров нагадав, що закон про ліцензування імпортних ліків, який набуває чинності з 1 березня, було впроваджено сім місяців тому, отож усі учасники ринку мусили б до цього підготуватися. Але маємо інше: аптеки заявляють, що закон спричинив дефіцит ліків, люди страждають, а кияни, які потребують імпортних препаратів, днями навіть влаштували флеш–моб — вишиковувалися у символічні довжелезні черги до аптек, вимагаючи від уряду припинити дію нормативів про ліцензування.

«Спекуляції щодо можливого дефіциту, припинення постачання ліків треба розцінювати як саботаж і безпідставні спекуляції, які до того ж аморальні щодо стурбованих пацієнтів і нашої громадськості, — сказав Прем’єр. — Спробуйте, наприклад, без ліцензії завезти ліки в межах країн Європейського союзу — ніхто не дозволить! Вимога одна — в нашу країну мають потрапляти тільки препарати, які реально використовують у світовій медичній практиці, і за ціною, яка співвідносна з ціною у сусідніх країнах». Винними у сьогоднішній ситуації пан Азаров називає «ділків фармацевтичного ринку разом iз недобросовісними чиновниками» — саме вони, мовляв, «зробили все, щоб зірвати дію норм цього закону». Виявити поіменно саботажників було доручено віце–прем’єру Костянтину Грищенку. «Попереджаю про персональну відповідальність посадових осіб — у першу чергу, за забезпечення прав пацієнтів на доступне і якісне лікування», — наголосив Микола Янович. А заодно доручив панові Грищенку виявити й тих лиходіїв, через яких «упродовж півроку не було забезпечене впровадження закону про швидку та екстрену медичну допомогу».

 

У ЄВРОПУ!

Микола Азаров запевнив, що його уряд готовий робити все, багато і ще більше для того, аби цьогоріч підписати з ЄС Угоду про асоціацію. Після візиту до Києва єврокомісара Штефана Фюле «ми погодили досить напружений графік роботи, дотримання якого дасть можливість підписати Угоду про асоціацію в листопаді 2013 року, а також забезпечить умови для запровадження безвізового режиму з ЄС». Цей документ, запевняє пан Азаров, «повинен стати дорожньою картою співробітництва з ЄС, яку ми розглядаємо як комплексну програму масштабних перетворень усередині України». У травні, запевнив Прем’єр, Євросоюз зможе побачити «результати того, що ми зробили в контексті опрацювання висновків Ради ЄС».

Схоже, Микола Янович передбачає, що й на європейському шляху уряду можуть стояти саботажники, причому й такі, що сидять у його ж Кабінеті. Тому заявив: «Відповідальність за те, як ми просуваємося на європейському інтеграційному шляху, лежить на кожному членові уряду».