Зметикували на трьох

14.02.2013
Зметикували на трьох

Медаль, яку отримав Шевченкiвський лауреат.

Позавчора відбулося фінальне засідання членів Шевченківського комітету, яке мало визначитися з нинішніми лауреатами цієї відзнаки. За неофіційною інформацією, лише трьом iз понад двадцяти фіналістів вдалося отримати потрібну кількість голосів експертів.

Це письменник Леонід Горлач (Коваленко), який висувався з книгою поезій «Знак розбитого ярма», режисер Дмитро Богомазов (вистави «Гамлет», «Щуролов», «Гості прийдуть опівночі»...) та художник Петро Печорний (серія декоративних тарелей за мотивами творів Тараса Шевченка). Таким чином, інтригу Шевченківської відзнаки–2013 завершено.

Утім варто зауважити, що з перемогою цю трійку можна буде вітати лише після того, як Президент підпише відповідний указ і вручить відзнаки в день народження Кобзаря. Тоді ж стане відомий і розмір винагороди (минулого року він становив 260 тисяч гривень). Серед несподіванок голосування, про які можна говорити вже зараз, — доволі «куций» список лауреатів (у 2012 їх було п’ять), та відсутність у цьому списку фільму «ТойХто ПройшовКрізьВогонь». Фахівці, які висловлювали свої оцінки з приводу претендентів та їхніх перспектив отримання відзнаки, чи не одностайно пророкували картині Михайла Іллєнка перемогу у цьому рейтингу...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Відтепер про наших Шевченківських лауреатів знатимуть і у Великобританії. Днями на ім’я голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Бориса Олійника надійшов лист від куратора української колекції, представленої в Британській бібліотеці у Лондоні. В ньому, зокрема, висловлено подяку за книгу «З верховин півстоліття. Національній премії України імені Тараса Шевченка — 50», що була надіслана для поповнення бібліотечних фондів цієї відомої у світі наукової установи.