Тиша перед бурею

13.02.2013
Тиша перед бурею

У залі ВР залишилися лише «блокувальники». Пішов восьмий день бездіяльності парламенту. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Учора робота Верховної Ради так і не була розблокована. Партія регіонів не наважилася на силовий сценарій. Як і не пристала на вимоги опозиції щодо персонального голосування. На п’ятницю заплановано чергове коло переговорів протиборних фракцій, але мало хто вірить у те, що ця розмова про «сенсорну кнопку» дасть сподіваний результат.

Арсеній Яценюк переконаний, що ніяких дій iз боку ПР не буде до 25 лютого (на цей день заплановано саміт Україна—ЄС), а потім «регіонали» покажуть, «хто в домі хазяїн». Як саме покажуть? Невже у двобої з Кличком? Більш ймовірний варіант, про який уже подейкують опозиціонери, — Президент розпускає парламент. Конституція дає йому таке право, якщо парламент не запрацює впродовж 30 днів. «Ми розуміємо, що це лише право Президента, однак вважаємо, що в нього не буде іншого виходу, окрім як вирішити кризу конституційними методами, а саме — через розпуск парламенту», — сказав учора на спільному брифінгу заступників лідерів опозиційних фракцій «ударівець» Віталій Ковальчук.

І хоч вибори не вигідні, за великим рахунком, ні владі (вона однозначно втратить у кількості мандатів), ні опозиції (вичерпався фінансовий ресурс на вибори), позачергові парламентські перегони бовваніють досить–таки реальною перспективою. Про це, приміром, говорить депутат від ПР Володимир Олійник. Більше того, в ефірі ICTV він заявив, що слід провести вибори за мажоритарною системою. І хоч наступного дня, себто вчора, лідер фракції Партії регіонів на своєму брифінгу назвав розмови про необхідність позачергових виборів «маячнею», але тему про «суцільну мажоритарку» розвинув. «Я не кажу, що таке рішення є у фракції. Я не кажу, що його підтримую. Однак, як бачиимо, теперішня система не працює, а кандидати–мажоритарники мають зобов’язання кожен перед своїми ви­борцями, і найперше з цих зобов’язань — працювати у парламенті», — цитує Єфремова УНІАН.

На запитання, яким чином «регіонали» збираються проголосувати за зміни до виборчої системи (законодовчо закріпити свою ініціативу про мажоритарну систему), якщо ВР заблокована, лідер провладної фракції відповів: «Ми знайдемо спосіб, як провести одне голосування, ми вже неодноразово це демонстрували». Що має на увазі пан Єфремов — невідомом, але звучить, як погроза. «Кличківці», які несуть вахту на блокуванні сесійної зали, підозрюють, що мається на увазі приблизно таке: коли вони втомляться і в залі залишиться чоловік десять, туди зайдуть близько двох сотень «регіоналів», і в такий спосіб проведуть своє одне, одностайне, звісно ж, голосування. Але в антивладного табору є свій план, таємниче каже «УМ» «свободівець» Олексій Кайда. «Є домовленість між нашими трьома фракціями, що і як ми робимо, крок за кроком. Ми зараз його дотримуємося, — говорить Кайда. — Не будемо розкривати план. Самі розумієте чому».

 

БЛОКАДНЕ ЖИТТЯ

Марія Матіос відстоює свою позицію під крапельницею

«Ударівець» Роман Чернега каже, що процес блокування відбувається непросто, депутати виснажуються, хоч і чатують у сесійній залі почергово, «вахтовим методом». З власної ініціативи чергують і депутатки. Учора вранці від перевтоми несподівано стало зле письменниці Марії Матіос, яка входить до фракції «УДАР». «Марія Василівна прийшла на вранішнє чергування. І, очевидно, від недосипу, перевтоми і попередніх чергувань їй стало зле. Ми з лікарями відвели її у медпункт. Їй поміряли тиск, зробили кардіограму і ставлять крапельницю», — розповів Роман Чернега.