І організм — як на долоні

І організм — як на долоні

Жителів обласного центру Прикарпаття люди в білих халатах час від часу приємно дивують несподіваними медичними новаціями. Приміром, торік у найбільш людних місцях Івано–Франківська, зокрема біля супермаркетів, почали працювати мобільні бригади лікарів, котрі безкоштовно проводили первинну діагностику і надавали всім бажаючим консультації щодо лікування та профілактики найпоширеніших недуг.

«Цьогоріч, щойно потепліє, ми відновимо виїзну консультативну практику, котра отримала чимало схвальних відгуків іванофранківців, — розповідає головний лікар міста Тарас Масляк. — Зазвичай люди, які відчувають лише незначні нездужання, до поліклінік не поспішають і, на жаль, часто «переводять» хворобу в хронічну стадію. Можливість поспілкуватися з фахівцями медицини, так би мовити, поза планом спонукає багатьох до ретельніших обстежень і серйозного лікування. Тим паче що на базі нашої Центральної міської клінічної лікарні вже створено умови для надання медичної допомоги європейського рівня за багатьма профілями. Найсучасніший комп’ютерний томограф, здатний проводити не тільки анатомічну, а й функціональну діагностику, — яскраве тому підтвердження».

Пігулка з «добром»

Пігулка з «добром»

З 15 лютого з фармаційного ринку України зникне майже п’ята частина лікарських засобів. Це широкий спектр препаратів, які не відповідають стандарту GMP, що діє в країнах Європейського Союзу. За словами заступника голови Державної служби України з лікарських засобів Інни Демченко, нині в Україні зареєстровано майже вісім тисяч готових форм імпортних лікарських препаратів. «4,5 тисячі з них щорічно ввозяться в Україну, ще 2 тисячі не ввозилися ні разу, проте вони є в Реєстрі. З 15 лютого не будуть допущені на ринок України майже тисяча лікарських засобів. Це ті препарати, які не гарантують декларованої безпечності та ефективності, однак на них населення витрачає 23 відсотки загального обсягу коштів фармринку України. Загалом одна п’ята ліків можуть не дати того ефекту, який закладено в Реєстрі», — зазначила пані Демченко.

Всі статті рубрики