І організм — як на долоні

12.02.2013

Жителів обласного центру Прикарпаття люди в білих халатах час від часу приємно дивують несподіваними медичними новаціями. Приміром, торік у найбільш людних місцях Івано–Франківська, зокрема біля супермаркетів, почали працювати мобільні бригади лікарів, котрі безкоштовно проводили первинну діагностику і надавали всім бажаючим консультації щодо лікування та профілактики найпоширеніших недуг.

«Цьогоріч, щойно потепліє, ми відновимо виїзну консультативну практику, котра отримала чимало схвальних відгуків іванофранківців, — розповідає головний лікар міста Тарас Масляк. — Зазвичай люди, які відчувають лише незначні нездужання, до поліклінік не поспішають і, на жаль, часто «переводять» хворобу в хронічну стадію. Можливість поспілкуватися з фахівцями медицини, так би мовити, поза планом спонукає багатьох до ретельніших обстежень і серйозного лікування. Тим паче що на базі нашої Центральної міської клінічної лікарні вже створено умови для надання медичної допомоги європейського рівня за багатьма профілями. Найсучасніший комп’ютерний томограф, здатний проводити не тільки анатомічну, а й функціональну діагностику, — яскраве тому підтвердження».

 

Таємне в організмі стає явним

Найцінніше (в прямому й переносному сенсі слова) діагностичне обладнання на Прикарпатті — динамічний волюметричний комп’ютерний томограф японського виробництва — нещодавно розмістили у двох окремих кімнатах старовинного приміщення першої в місті лікарні. Його побудували ще в 1841 році за сприяння архікнязя Фердинанда д’Есте, тодішнього австрійського губернатора Галичини. Капітально відремонтована і відреставрована споруда зі стінами фортечної товщини «прихистила» ціле рентгенологічне відділення Центральної міської лікарні. Новенький мегаінтелектуальний томограф працює поки що лише в першу зміну — з 8–ї до 14–ї години. Освоєння складної, як кажуть місцеві рентгенологи, машини відбувається в три етапи за участю голландських фахівців. Два з них — вивчення загальних функцій томографа та прогнозування важких захворювань серцево–судинної системи, мозку, кишечнику, печінки, нирок та інших важливих органів — уже позаду. На черзі — завершальний етап. «Наразі ми освоїли 60—70 відсотків можливостей цього унікального не тільки для вітчизняної, а й світової медицини томографа, котрий дає можливість бачити органи і в статичному, і в динамічному станах. Зокрема, як б’ється серце, як працюють шлуночки й передсердя, як і з якою швидкістю кров рухається судинами, де відбувається її завихрення, де утворилися тромби, — вводить у курс справи завідувач рентгенологічного відділення Ігор Соколовський. — Томограф показує не лише ступінь зношуваності суглобів, а й вміст рідини, що змащує рухомі елементи, та її відхилення від «робочої» норми. Він також здатний розгледіти всі доброякісні та злоякісні утворення, центральні судини, що живлять пухлини, й багато інших, недосяжних для традиційної діагностики проблем людського організму».

Фантастична машина

Ця революційна технологія, вперше в світі представлена японською фірмою Toshiba Medical Systems, відкрила небачені досі перспективи лікування, позаяк за лічені хвилини дозволяє діагностувати пацієнтів iз такими загрозливими станами, як інсульт й інфаркт, і рятувати їм життя. Процедура обстеження триває від кількох хвилин до понад години, залежно від складності патології та важкості стану хворого. Українізована система приємним жіночим голосом в автономному режимі керує рухами пацієнта, котрий перебуває на спеціальному лежаку. «Це — фантастична машина з можливостями, про які донедавна годі було й мріяти», — підтверджує лікар–рентгенолог Тарас Величко, який щойно завершив обстеження важкохворої пацієнтки.

Результати діагностики з висновками рентгенологів надаються впродовж доби, для ургентних хворих — протягом години. Це — найточніші й остаточні показники стану людського організму. Далі за лікування беруться фахівці вужчих спеціалізацій. Приміром, при виявленні томографом злоякісних утворень івано–франківські хірурги вже практикують так званий метод пломбування судин, що живлять пухлини, аби посадити їх «на голодний пайок» і зупинити страшну хворобу.

Із переходом на цілодобовий графік роботи томограф зможе за 24 години обслужити близько півсотні пацієнтів, проте слава про нього вже поширилася по Україні. До обласного центру Прикарпаття в пошуках найточнішої діагностики почали приїжджати не тільки жителі Галичини, а й інших регіонів. І хоча першими подібний комп’ютерний томограф придбали для однієї з київських клінік, та прикарпатські медики перехопили пальму першості, встигнувши швидше освоїти свою «машину».

«Ми не запитуємо, що в людини в гаманці, а рятуємо її»

Для багатьох невтямки, як провінційному Івано–Франківську вдалося вибитися в лідери медичної діагностики, випередивши значно грошовитіші міста–мільйонники, адже вартість нового томографа — майже 20 мільйонів гривень. Із цим запитанням звертаюся до очільника івано–франківської медицини Тараса Масляка.

— Передусім ми ретельно відстежуємо інформацію про появу нових технологій, — пояснює Тарас Романович. — У нашій Центральній лікарні зібрався справді фаховий колектив медиків, переважно молодих. І вони, образно кажучи, трясуть мене як грушу, коли натрапляють в інтернеті чи в спеціалізованих виданнях на новітні медичні розробки. Ми вже придбали кілька суперсучасних апаратів і вийшли на співпрацю з Бостонським університетом за програмами невідкладної допомоги, кардіології та ургентних травм.

А фінанси треба знаходити. Ми щороку пишемо й надсилаємо в Кабмін цілі томи обґрунтувань наших можливостей, які не можемо реалізувати через брак високотехнологічного обладнання. І часто уряд іде нам назустріч. Упродовж двох років маємо державні субвенції на розвиток медицини в Івано–Франківську. Не все, звісно, вдається зробити так, як би хотілося, та впровадження новітніх технологій уже сьогодні дають нам додаткові шанси порятунку прикарпатців у найкритичніших ситуаціях та продовжують їхнє життя. Крім того, плануємо використовувати томограф для наукових досліджень.

— Обстеження за допомогою такого дороговартісного томографа, мабуть, — справа недешева. В яку суму воно обходиться для пацієнта?

— Для жителів Івано–Франківська цю послугу намагаємося зробити безплатною, але при цьому виникає проблема витратних матеріалів, яку самотужки вирішити не можемо. Тож при наданні невідкладної допомоги обстеження — безкоштовне. Якщо в людини інсульт, ми не запитуємо, що в неї гаманці — а негайно рятуємо її. Кошти для таких випадків ми заклали в бюджет міста і вже зробили безоплатних тестувань на суму майже 600 тисяч гривень. Це — відкрита інформація, за яку я звітую. Витратні матеріали для планових обстежень пацієнти мусять оплачувати.

— Чи будуть найближчим часом інші новації?

— На підході — так званий хоспіс удома. Я це бачив у Канаді й Угорщині. Сподіваюся, впродовж першого півріччя запровадимо і в нас таку систему, створивши відділення, в якому працюватимуть лікар і медсестри. Вони щодня приходитимуть додому не тільки до онкохворих, а й до тих, хто переніс інсульт чи отримав важку травму хребта, ставитимуть крапельниці, робитимуть перев’язки тощо. За потреби цих хворих навідуватимуть реабілітологи та лікарі інших спеціалізацій. Наступний крок — відкриття при Центральній лікарні нейрохірургічної служби. Сподіваюся, що іванофранківці, попри всі труднощі, матимуть якісне медичне обслуговування. Над цим і працюємо.

 

ДО РЕЧІ

Лагідне опромінення

«Найдовше діагностують серце й кишечник. Та це не означає, що пацієнт увесь цей час піддається опроміненню, — запевняє Ігор Соколовський. — Опромінення відбувається лише впродовж частки секунди, і його рівень на 75 відсотків нижчий від будь–якого іншого комп’ютерного томографа, що нині працює на території України. Тобто йдеться про дуже щадні для людського організму технології».