Словенські «лебеді»

12.02.2013
Словенські «лебеді»

На шляху до Сочі словенці змели всіх, в тому числі й українських хокеїстів. Фото з сайта IIHF.

Хоч як би не хотілося відшукати позитив у виступі національної хокейної збірної на олімпійській кваліфікації в Данії, проте доводиться визнати: підопічні Олександра Куликова з тріском провалили боротьбу за єдину путівку в Сочі–2014. «Синьо–жовті», на яких, до слова, ніхто й не ставив, програли всі три матчі з загальною різницею 1:14 і стали найгіршою командою міні–відбору, який проходив у невеличкому містечку Воєнс. А несподівано, навіть сенсаційно, перемогу в пульці здобула збірна Словенії, яка тепер вперше у своїй історії зіграє на Олімпіаді.

Як уже писала «УМ», головними претендентами на єдину олімпійську ліцензію вважалися господарі кваліфікації — данці та білоруси, котрі мали найвищий рейтинг поміж чотирьох учасників турніру. Однак команда Матяша Копітара, по черзі перемігши «сябрів» та співвітчизників казкаря Ганса–Крістіана Андерсена, достроково виграла путівку на «білі» Ігри, які за рік прийматиме російський чорноморський курорт, де, до слова, днями стовпчик термометра показував +17 С. «Це — чудо, великий успіх не лише для нашого спорту, а й для всієї словенської нації», — сказав головний тренер тріумфаторів.

Попри те, що словенці за тур до фінішу відбору гарантували собі місце в груповому турнірі Олімпіади, команда Копітара не стала економити сили й завершила казковий вояж до Данії розгромною перемогою над українськими хокеїстами.

Щоправда, на правах тріумфаторів кваліфікації балканці дозволили «синьо–жовтим» закинути першу та єдину шайбу на турнірі.

«З нулем голів дуже складно вигравати», — бідкався Олександр Куликов. Загалом, після кожного програного матчу очільник «синьо–жовтих» повторював схожі фрази: «Суперники сильніші за всіма параметрами. Нам ще довго рухатися в цьому напрямi. Рахунок говорить сам за себе».

Власне, а що тут іще скажеш. Вочевидь, у країні, де 20 років ніхто не звертав уваги на хокей, за день не можна створити конкурентну збірну. А ті, хто змогли і не відмовилися від допомоги «синьо–жовтій» команді, виявилися просто не готовими на рівних протистояти більш класним колективам. Українці, як відзначив їхній керманич, боролися, старалися, робили все можливе, часом навіть переходили межі дозволеного, як–то Олег Шафаренко, котрого покарали матчевою дискваліфікацією за фізичний контакт з арбітром, але цього вочевидь не достатньо, щоб грати на Олімпіаді.

Натомість словенці через рік в Сочі зіграють в одній групі з росіянами, словаками та американцями. У ще одному квартеті боротимуться фіни, канадці, норвежці та австрійці, котрі виграли олімпійську кваліфікацію, що проходила в Німеччині. Тоді як латвійці — переможці третьої (домашньої) кваліфайн–пульки, на груповому етапі Ігор позмагаються зі збірними Чехії, Швеції та Швейцарії.

 

ТАБЛО

Олімпійський кваліфікаційний турнір.

Група F (Данія). 1–й тур. Данія — Україна — 2:0 (1:0, 1:0, 0:0), Білорусь — Словенія — 2:4.

2–й тур. Білорусь — Україна — 6:0 (1:0, 2:0, 3:0), Словенія — Данія — 2:1.

3–й тур. Україна — Словенія — 1:6 (0:4, 0:1, 1:1; Гніденко, 48 (У); нереалізований буліт: Німенко, 40 (У)), Данія — Білорусь — 2:3.

Підсумкове становище: Словенія — 9, Білорусь — 6, Данія — 3, Україна — 0.

Група D (Німеччина). Підсумкове становище: Австрія — 8, Італія — 6, Німеччина — 4, Голландія — 0.

Група Е (Латвія). Підсумкове становище: Латвія — 7, Казахстан — 6, Франція — 5, В. Британія — 0.

* * *

НХЛ. «Філадельфія» — «Флорида» — 2:3 Б (Федотенко «Ф» — «0», 12 хв. 27 сек.), «Філадельфія» — «Кароліна» — 4:3 ОТ (Федотенко «Ф» — «–1», 11 хв. 32 сек.), «Вінніпег» — «Торонто» — 2:3 (Понікаровський «В» — «0», 8 хв. 48 сек.), «Оттава» — «Вінніпег» — 0:1 (Понікаровський «В» — «1», 1 шайба, 3 кидки, 9 хв. 40 сек.).