Австралійці за козла відповіли

29.01.2013

Простий австралійський цап Гері став відомий на весь світ. Для цього знадобилося трохи попсувати клумбу біля Музею сучасного мистецтва в Сіднеї. Спочатку таблоїди розтрубили: «Козла притягли до суду!» Невдовзі після цього: «Козла виправдали!» А було все так.

Гері — цап не простий, тобто не з селянського господарства. Він допомагає своєму господареві — коміку Джимбо Базубі — давати вуличні вистави. На клумбі біля театру козел «відзначився» ще в серпні минулого року. За поїданням квітів і трави його застали поліцейські, поговорили з хазяїном і виписали Джейм­сові Дезарнолдсу (це справжнє ім’я артиста) штраф у розмірі 440 австралійських доларів. Комік подав скаргу до суду, і аж минулого тижня в суддів дійшли руки до цієї справи.

Адвокат коміка (а в процесі брав участь і він) наголошував на тому, що штраф виписано незаконно, адже в ньому вказано ім’я власника тварини, тоді як акт про правила поведінки в громадському місці порушив не хазяїн, а козел. Мовляв, справа «глуха», адже цапа оштрафувати ніяк не можна. Суддя Керолін Беркелл погодилася: штраф має бути скасовано. Бо немає прямих доказів того, що містер Дезарнолдс навмисно спрямував скотину на клумбу під музеєм.

Комік вийшов із зали суду до журналістів у футболці з написом «Козлам теж потрібна любов» і подякував усім за підтримку. «Гері дав поліції хороший урок: не можна відкушувати більше, ніж можеш прожувати, — заявив Базубі. — Я комік і придумую жарти, але зараз мені важко змагатися з поліцейськими, які виступають в такому жанрі. Це не просто кумедна історія, а насамперед трата грошей платників податків. Працівники поліції мали б краще б виконувати свої безпосередні функції, а не стежити за козлами на городах».