Скільки нас виживе?

29.01.2013

Федерація й прем’єр–ліга цілком серйозно ставляться до загрози того, що весняну частину чемпіонату України у вищому дивізіоні почне не 16 команд, а менше. Як варіант — навіть лише 12.

«Ми п’ять років говорили клубам: «Ви ризиковано ведете свою діяльність». Допомагати фінансово клубам ми не будемо — це цілком очевидно. Тут має бути проявлена воля об’єднання клубів. Клуби повинні в першу чергу вирішувати свою долю», — говорить перший віце–президент ФФУ Сергій Стороженко. За його словами, «деякі клуби дограють [цей чемпіонат до кінця]. А хто не зможе — значить, прем’єр–ліга складатиметься з меншої кількості команд. У нас є напрацювання, про які говорити зараз, можливо, поки рано. Це, можливо, і переформатування усіх трьох ліг, можливо, переформатування прем’єр–ліги», — сказав Стороженко в інтерв’ю каналу ICTV.

Нагадаємо, через відмову олігарха Ігоря Коломойського фінансувати київський «Арсенал» зараз команда близька до краху. Також великі проблеми відчувають ще два клуби з «пулу Коломойського» — «Волинь» і «Кривбас».

Водночас стало відомо, що переговори про купівлю «Арсеналу» (чи то пак, прийняття його за безцінь в обмін на зобов’язання фінансувати команду) веде народний депутат із Партії регіонів Олександр Онищенко — великий бізнесмен, президент Федерації кінного спорту України. Дати відповідь президенту «канонірів» Вадиму Рабиновичу він пообіцяв до кінця цього тижня. Наразі ж «Арсенал» відпустив майже весь свій склад на правах вільних агентів у інші клуби — від «Дніпра» до «Севастополя». І якщо ФК «Арсенал» існуватиме надалі, це буде зовсім інша команда порівняно з тією, що грала в першому колі і претендувала на «зону УЄФА».

Тим часом до переліку кризових команд додалася «Таврія». Підготовка сімферопольців до весняної частини чемпіонату фактично зірвана. «Зі зборами питання не вирішене, із трансферами — не вирішене», — розповів журналістам тренер Олег Лужний. За його словами, команда не полетіла на збори ні в Емірати, ні в Іспанію, ні в Туреччину, як планувалося вже згодом, бо дорого. У «Таврії» борги перед власною базою, немає коштів на харчування футболістів.

Загалом, агент ФІФА Сефер Алібаєв в інтерв’ю «Українському футболу» порівнює це міжсезоння в Україні зі світовою фінансовою кризою 2008 року: «Тоді теж утворилася бульбашка, не підкріплена матеріально». Але, з іншого боку, ця хвиля проблем може спонукати вітчизняні клуби нарешті таки оптимізувати свої бюджети, скоротити зарплати гравців — невиправдано високі навіть за мірками Західної Європи.

 

РЕЙТИНГИ

Міжнародна федерація футбольної історії і статистики (IFFHS) опублікувала рейтинг найсильніших національних чемпіонатів XXI століття. Українська прем’єр–ліга перебуває на 11–му місці, випереджаючи Росію.

Рейтинг IFFHS: 1. Англія — 13627 очок. 2. Іспанія — 13597. 3. Італія — 12547. 4. Німеччина — 11152. 5. Франція — 10525,5. 6. Нідерланди — 8777. 7. Португалія — 8337. 8. Бельгія — 7470,5. 9. Туреччина — 7427,5. 10. Греція — 7420,5. 11. Україна — 7023. 12. Шотландія — 7015. 13. Росія — 6953,5...