Мотай на вус. Імплантований

15.01.2013

За даними газети «Гардіан», близько півсотні арабських туристів приїздять щодня до Стамбула, аби пройти процедуру імплантації... вусів. Річ у тім, що в багатьох країнах Близького Сходу вуса вважають неодмінною ознакою мужності й дорослості, а послуги із вживлення під ніс густої рослинності взялися масово надавати саме в Туреччині.

Таку операцію проводять під місцевою анестезією. Лікар–косметолог бере волосяні фолікули з більш волохатих частин тіла і вживлює їх у шкіру над верх­ньою губою. Хоча вартість процедури сягає 7 тисяч доларів, від пацієнтів з ісламських країн немає відбою.

«Деякі люди, котрі виглядають молодшими, гадають, що вуса обов‘язкові, аби вони здавалися старшими, більш професійними й мудрими. Вони думають, що це питання престижу», — розповідає пластичний хірург Селахаттін Тулунай. Він працює в модному районі Нішанташі, так званому Беверлі–Хіллз Стамбула, і виконує від 50 до 60 фолікулярних трансплантацій на місяць. Інший фахівець у цій царині, доктор Алі Мездегі, зазначає, що близько 75% його клієнтів приїздять саме з країн Близького Сходу.

Як повідомляє сайт «Смак подорожника», багато хто з таких пацієнтів пізнає Туреччину ще й як турист, купуючи спеціальні турпакети, — адже «оговтування» після операції може тривати чотири дні. Загалом, туристичні поїздки до Турецької Республіки стають дедалі популярнішими серед арабів, які раніше відпочивали в Тунісі і Єгипті, а після революційних подій на півночі Африки більше турбуються про свою безпеку.