«Вокал — це лише вершина айсберга»

25.12.2012
«Вокал — це лише вершина айсберга»

Позавчора інтрига щодо того, хто представлятиме Україну на пісенному «Євробаченні–2013» у Швеції, дісталася логічного фіналу. Нашою людиною у Мальме буде Злата Огнєвич. Українська красуня східної зовнішності, уродженка Мурманська, яка багато років мешкала у Криму, виборола це право на відбірковому конкурсі, обійшовши 18 інших претендентів. (Спочатку їх було 19, але в останній момент дует Оксани Пекун та Максима Новицького від участі у цьому змаганні відмовився). Добра половина з представлених у фінальному списку учасників належать до тих, кого називають «широковідомими у вузьких колах» (співучість — одна з найсталіших ознак нашої нації, а тому мрії про сцену, мабуть, у нас із моди не вийдуть ніколи). З цієї і не лише причини більшість із тих, хто познайомився із цим списком ще до початку пісенного марафону, що проходив у неділю у прямому ефірі Першого Національного, його беззаперечним лідером назвав би Марію Яремчук. Але фаворитка «Голосу країни» посіла лише п’яте місце. До трійки ж лідерів увійшли Злата Огнєвич (40 балів), Даша Медова (37 балів) та Едуард Романюта (33 бали).

«Євробачення» Злата штурмує не вперше. Але фартовою для неї стала композиція Gravity («Тяжіння»), з якою співачка виступала цього року. «Я дуже вдячна своїй команді, адже вокал — це лише вершина айсберга, — справедливо зауважила після оголошення результатів Злата. — Над створенням конкурсної пісні працювало дуже багато людей, особливе звучання мені допомогли створити бек–вокалісти, музику написав Михайло Некрасов. Я їм усім дуже вдячна — це наша спільна перемога».

Після перемоги у відбірковому конкурсі кожен із учасників, що представляв Україну, мусив шукати шляхи фінансової підтримки своєї присутності на «Євробаченні». Злата Огнєвич — не виняток, оскільки їй також держава ніякого «все включено» не обіцяє. «Якщо вже ми вирішили брати участь у конкурсі, то знаємо, де взяти гроші», — заспокоїв журналістів продюсер співачки Михайло Некрасов. Такій рішучості можна лише позаздрити, принагідно порадівши з приводу того, що відбірковий конкурс цього разу провели не в авральному режимі, відповідно, учасники отримали більше часу для того, щоб підготуватися і творчо (виступ Злати має бути максимально видовищним), і фінансово.

Нагадаємо, що «Євробачення–2013» відбудеться у місті Мальме. Півфінали заплановано на 14 травня і 16 травня, фінал — на 18 травня. Шведську прописку «Євробаченню–2013» забезпечила співачка зі Швеції Лорен, яка перемогла на цьогорiчному конкурсі в Баку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Останнім часом міжнародний пісенний конкурс «Євробачення» втрачає престижність і популярність. Цього року в ньому візьмуть участь значно менше країн, ніж зазвичай. Через економічні проблеми кандидатури своїх виконавців зняли Боснія і Герцеговина, Чехія, Люксембург, Ліхтенштейн, Греція, Кіпр, Словаччина, Польща і Португалія. Туреччина не буде представлена у конкурсі через незгоду з правилами голосування. На сьогодні свою участь у конкурсі, який відбудеться 58–й раз, підтвердили 39 країн.

 

ПРО НЕЇ

Незважаючи на свій вік (Златі Огнєвич — 26), на конкурсі Crimea Music Fest співачка зайняла перше місце та отримала приз преси. Злата Огнєвич — солістка Державного ансамблю пісні і танцю Збройних сил України, володар численних професійних відзнак, у тому числі — переможниця проекту «Єдина співаюча радіоведуча» на одній iз радіостанцій.