Коли юрист грошей не просить

14.12.2012
Коли юрист грошей не просить

Вадим Галайчук береться безплатно допомагати сотням селян і «чорнобильців» Фото автора.

В Україні досить часто пересічний громадянин не може отримати фахову юридичну консультацію або найняти професійного адвоката для захисту. Всюди потрібно платити чималі гроші. І не факт, що справу буде розглянуто на вашу користь, навіть якщо правда на вашому боці. Утiм ситуація потроху змінюється. Виявляється, необов’язково залазити в борги і сподіватися, що найнятий вами правник відпрацює на «відмінно» кожну копійку. Юридична допомога може бути і безоплатною і професійною водночас! І йдеться не про безкоштовного адвоката, якого кожному гарантує держава або безплатну консультацію в громадських приймальнях при міських або районних управліннях юстиції. Віднедавна в середовищі вітчизняних правників активно поширюється популярна серед їхніх колег на Заході культура pro bono, згідно з якою кожен юрист (навіть найдорожчий) має певну кількість годин надавати правову допомогу безкоштовно. Все відбувається в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна». Тож для того, щоб отримати таку допомогу від юриста–благодійника, вам достатньо лише зайти на сайт www.pravovakrayina.org.ua, клікнути на електронній мапі на свій регіон і дізнатися контакти юридичних і громадських організацій, готових допомогти вам одразу і без власного інтересу.

 

«Давно цим займалися, але не знали, як це називається!»

«Ми знаємо, що юристів, готових надавати безоплатну правову допомогу, в Україні сотні, якщо не більше, — зазначає директор проекту «Правова країна» Інна Топал. — Не всі вони охоплені нами, але культура pro bono поширюється в Україні, і це головне. Багато правників не рахують кількість справ чи консультацій, за які не просили оплату. Вони просто надають допомогу і все».

Голова Національної асоціації адвокатів України, заступник голови Вищої Ради юстиції Лідія Ізовітова зауважує, що вітчизняні правники надавали правову допомогу безплатно й раніше, до початку роботи американської місії в Україні, бо співчуття вельми характерне для слов’янської душі. За її словами, «були часи, коли наші юристи вважали, що брати гроші за просту консультацію непристойно».

«Перепрошую, ми давно цим займалися, але просто не знали, як це називається!» — каже Лідія Павлівна.

Обмін думками на тему безплатної правової допомоги відбувся позавчора під час Другої Національної церемонії «Юридичний благодійник року». Відкриваючи церемонію відзначення найактивніших прихильників культури pro bono з числа вітчизняних адвокатів та юридичних фірм, директор місії USAID в Україні Джед Бартон наголосив на важливості надання безоплатної правової допомоги задля забезпечення рівного доступу до правосуддя як фундаментального права кожної людини. На його думку, розвиток pro bono послуг є невід’ємною складовою професії юриста.

«Якби кожен адвокат допоміг хоча б одній людині раз на рік, наскільки кращим було б суспільство! — сказав пан Бартон, звертаючись до присутніх юристів–благодійників. — Ваш запал демонструє бажання служити на благо громадян. Тим самим ми допомагаємо не лише конкретним людям, а й суспільству в цілому».

Вигравати сотні справ без грошей

Цього року кращими юристами–благодійниками року стали керуючий партнер адвокатської компанії «Моор і Партнери» Вадим Галайчук та міжнародна юридична компанія «Центр медичного та фармацевтичного права» (директор — Сергій Антонов). Протягом року нинішні переможці безплатно захищали інтереси пересічних українців у сотнях справ! Так, юристи з компанії пана Антонова мають дві вищі освіти — юридичну і медичну, адже спеціалізуються на захисті прав пацієнтів, іноді — лікарів. Без медичних знань, коли йдеться про порушення лікарської етики, завдавання шкоди хворому тощо, не обійтися.

А от компанія пана Галайчука цього року безоплатно захищала інтереси простих селян у більш ніж 450 справах! «Як правило, у таких справах iдеться про оскарження договорів оренди паїв, недотримання орендарем умов договору тощо, — зазначив у коментарі «УМ» Вадим Галайчук. — Ми також безоплатно захищаємо права «чорнобильців», яким в Україні урядом значно зменшено виплати, незважаючи на рішення вітчизняних судів. Лише цього року ми подали понад три десятки скарг до Європейського суду з прав людини за справами «чорнобильців».

 

ДОВІДКА «УМ»

«Pro bono publico» (з латинської, дослівно перекладається «для суспільного блага») — фраза, яка означає професійні послуги, що надаються добровільно і безоплатно, для користі громади, особливо для тих осіб, які не мають коштів для оплати цих послуг. Послуги pro bono, які є одним iз різновидів благодійності, головним чином, надають юридичні фірми, а також маркетингові, консалтингові, технологічні фірми, медики і шпиталі. Існують також фонди, які використовують зворот pro bono для підкреслення характеру своєї діяльності.

Культура pro bono особливо поширена у США. Правники в більшості штатів Америки серед етичних засад діяльності, встановлених своєю правничою асоціацією, мають обов’язок щорічно відпрацювати щонайменше п’ятдесят годин за послугами pro bono. В Україні безоплатну юридичну допомогу кілька років тому популяризувала місія Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). За участі місії створено проект «Правова країна», на базі якого виникла Всеукраїнська коаліція з надання безоплатної правової допомоги, що складається з–понад сотні правових організацій та 14 юридичних клінік з усієї України. Вони спеціалізуються на питаннях захисту права власності, трудових відносин та сфери охорони здоров’я. Свою згоду надавати безоплатну юридичну підтримку партнерам коаліції вже висловили 29 приватних юридичних фірм.

 

ДО РЕЧІ

У ці дні в Україні традиційно до 15 грудня відбувається низка освітньо–правових заходів у рамках тижня права. Будуть і безоплатні консультації. Начальник управління координації правової роботи та правової освіти Міністерства юстиції Оксана Юхта під час церемонії нагородження юристів–благодійників запросила всіх охочих відвідати сьогодні й завтра Київський планетарій, де відомі правники влаштовуватимуть майстер–класи та консультуватимуть усіх охочих безплатно.

Отже, сьогодні, 14 грудня, з 10.00 до 17.00 українців консультуватимуть професійні державні нотаріуси, юристи МВС, Державної інспекції України з питань праці та Міністерства соціальної політики.

15 грудня, з 10.00 до 13.00 безплатну правову допомогу з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини, соціального захисту, адміністративного, трудового та гуманітарного законодавства надаватимуть фахівці Мін’юсту, Державної реєстраційної служби України, Державної служби України з питань захисту персональних даних, представники МВС, Державної інспекції України з питань праці, Міністерства соціальної політики України.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>